Snowdenovy dokumenty: Britové špehovali italskou vládu i průmysl

Italský premiér Enrico Letta

Italský premiér Enrico Letta Zdroj: CC BY 2.0: Enrico Letta

Data bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena přinesla další odhalení. Britské a americké tajné služby prováděly rozsáhlou špionáž v Itálii, ta se přitom netýkala jen politických špiček, ale i průmyslových podniků a organizací podezřelých z terorismu.

Kromě americké zpravodajské služby NSA se na Itálii podle týdeníku L'Espresso zaměřila i britská GCHQ. Odposlouchávala telefony, sledovala elektronickou komunikaci a provoz na internetu. To vše pomocí tří podmořských optických kabelů na Sicílii.

Britové se mimo jiné zajímali o italskou vojenskou technologii četně detailů o italských vojenských obchodech s arabským světem.

„NSA má mnoho špionážních operací týkajících se evropských vlád včetně té italské,“ řekl magazínu americký novinář Glenn Greenwald, který jako první publikoval Snowdenovy dokumenty.

Týdeník tvrdí, že Britové italské zpravodajské služby o špionáži informovali na základě vzájemné dohody o sdílení informací. Italské zpravodajské služby zatím tuto informaci nekomentovaly. Ještě ve středu přitom italský vládní tajemník odpovědný za zpravodajské služby ujišťoval, že komunikaci mezi italskými občany na italském území nikdo nesledoval.

Téma špionáže dominuje dnešnímu setkání lídrů Evropské unie, kteří se sešli poté, co se objevily informace, že američtí zpravodajci odposlouchávali mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. „Je nemyslitelné a nepřijatelné, aby se někdo dopouštěl špionáže takového druhu,“ řekl novinářům italský premiér Enrico Letta při svém příjezdu na summit.

Americký ministr zahraničí John Kerry Lettovi ve středu řekl, že Spojené státy pracují na „nalezení správného vyvážení mezi bezpečností a soukromím našich občanů“ a že konzultace mezi USA a jeho evropskými partnery včetně Itálie budou pokračovat.