Sobotka v Berlíně jednal o užší spolupráci s Německem

Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Zdroj: CTK

Česko stojí o užší mezistátní spolupráci s Německem, chce s ním ale koordinovat i postoj k evropským tématům. Po dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s prezidentem Joachimem Gauckem to v Berlíně řekl premiér Bohuslav Sobotka. S Merkelovou ale kromě možností česko-německé spolupráce jednal i o situaci na Ukrajině a kritizoval postup Ruska při tamní krizi.

„Tak, jak koordinujeme naše postoje v rámci (visegrádské skupiny) V4, tak bychom rádi konzultovali a koordinovali postoje i s Německem,“ řekl Sobotka českým novinářům. Podle něj k tomu budou sloužit schůzky resortních ministrů, nebo jednání vedená předsedy vlád, kteří spolu vezmou několik členů kabinetu. O spolupráci Česko stojí zejména v hospodářství, průmyslu a vědě a výzkumu.

Sobotka také řekl, že jeho vláda chce Česko zapojit do jádra evropské integrace. Podle Merkelové to je dobrá zpráva, neboť to umožní lepší spolupráci Prahy s Berlínem. Kancléřka zejména ocenila plán české vlády na zapojení do fiskálního paktu, který má přispět k větší stabilitě eurozóny.

Podporu EU vyslovil Sobotka i na úvod svého pobytu v německé metropoli, kdy položil věnec u památníku Berlínské zdi. „Projekt evropské integrace je projektem, který je absolutně proti zdem. Vytváří volný, svobodný prostor, dává lidem možnost, aby hledali své štěstí po celé Evropě. Já jsem rád, že u toho mohu být a že u toho může být také velmi aktivně Česká republika,“ řekl premiér.

Neshody ve způsobu výroby elektřiny

Sobotka se s Merkelovou sice v řadě evropských otázek shodl, u některých témat ale přetrvávají mezi zeměmi rozpory. Sobotka řekl, že Praha nebude kopírovat rozhodnutí Berlína o způsobu výroby elektřiny. Za příliš ambiciózní označil premiér také cíl Evropské komise, aby obnovitelné zdroje do roku 2030 tvořily 27 procent výroby elektřiny.

Premiér s kancléřkou jednal také o současné krizi na Ukrajině. Po setkání Sobotka řekl, že by Rusko mělo přehodnotit svůj dosavadní postoj a respektovat svrchovanost Ukrajiny. S Merkelovou se shodli, že je třeba situaci na Ukrajině řešit diplomatickými prostředky. Na hospodářské sankce je ale podle premiéra ještě čas.

Sobotka se při schůzce s Merkelovou dotkl i tématu Lobkovického paláce v Praze, v němž sídlí německé velvyslanectví. Merkelová potvrdila zájem Německa odkoupit budovu, v jejíž zahradě se v roce 1989 shromažďovali uprchlíci z komunistického východu Německa a čekali na možnost odjet na Západ. Sobotka je prodeji paláce otevřený, je ale podle něj třeba vyřešit například vyčíslení ceny historické budovy v centru Prahy.