Soros: Evropští politici manévrují ekonomiku dál špatným směrem

George Soros

George Soros

Obavy o evropskou ekonomiku se opět roztáčejí. Neklid teď panuje hlavně kolem hospodářského zdraví Španělska – výnosy dluhopisů tam znovu vystoupaly nad šest procent. Ozval se tak opět dlouhodobý kritik evropskými politiky prosazovaného protikrizového řešení - vlivný investor George Soros. „Obávám se, že krize eurozóny se zhoršuje. Zdaleka ještě neskončila a vývoj jde špatným směrem,“ uvedl pro dánský list Politiken.

Soros poznamenal, že evropští politici dál uplatňují na evropskou ekonomiku lék, který nepomáhá. Považují krizi za fiskální-rozpočtovou, přitom ji podle miliardáře maďarského původu rozpoutal kolaps bankovního systému ve Spojených státech a rozdmýchaly ji následně rozdíly v konkurenceschopnosti mezi jednotlivými zeměmi eurozóny.

Podle Sorose aktuální tlak na snižování zadlužení přichází ve špatnou dobu. „Z nadměrného dluhu není možné vyrůst, z nadměrného dluhu není možné ani nastoupit pokles,“ poznamenal.

Pětadvaceti státy přijatý fiskální pakt eurozóny, který má zabránit opakování krize a obnovit důvěru, jde špatným směrem, protože svazuje vládám ruce. Ty musí dbát na vyrovnávání rozpočtových schodků ve chvíli, kdy by se podle Sorose měly soustředit hlavně na skomírající domácí poptávku. Pomohly by podle něj monetární stimuly.

Kvůli nepochopení jádra problému pak podle Sorose hrozí dokonce rozpad Evropské unie. Neschopnost evropských politiků vypořádat se z krizí totiž vytváří neklid mezi lidmi a rostou antievropské nálady. Podle Sorose musí proto unie zásadně změnit pravidla soudržnosti.