Soumrak čínských investic v Evropě? Vlády chtějí přísnější pravidla zahraničních akvizic

Čína

Čína Zdroj: reuters

Čína
Čína, Náměstí nebeského klidu, Tiananmen sq.
3
Fotogalerie

Německo, Itálie a Francie volají po zpřísnění regulací akvizic evropských firem. Peking naopak nechce, aby investice čínských firem končily ve fotbalových klubech, kasinech a podnicích s pochybnou pověstí.

Německo Itálie a Francie tlačí na Evropskou komisi, aby ztížila zahraničním investorům nákup evropských firem. Kroky zmíněných vlád nápadně navazují na politiku Německa, které začalo přezkoumávat čínské akvizice.

Ačkoliv dokumenty konkrétní země ani firmy neuvádějí, je zjevné, že pokusy o prohloubení regulace jsou namířeny zejména na čínské firmy. Že se jedná o protekcionismus, ale evropští politici vylučují. „Nejedná se o formu protekcionismu, ale spíše o šanci monitorovat operace, které jsou nekompatibilní s evropskými pravidly,“ řekl italský ministr průmyslu Carlo Calenda deníku La Stampa.

Evropští státníci mají obavy o rovné podmínky při obchodech a akvizicích, protože evropský trh je na rozdíl od čínského velmi otevřený. Silný vliv na čínské společnosti navíc má vláda, která nákupy významně podporuje.

S investiční politikou nejsou spokojeni ani Číňané, úřadům se nelíbí, do jakých odvětví peníze míří. Proto chtějí zabránit čínským investorům nakupovat fotbalové kluby, kasina a různé podniky zábavního průmyslu. Akvizice podobné nákupu fotbalové Slavie tak zřejmě končí.

Obrovskou čínskou investicí v Evropě byl nákup švýcarské chemické společnosti Syngenta za 43 miliard dolarů čínskou státní společností ChemChina. V poslední době se mluví i o automobilovém průmyslu, čínská automobilka Geely vlastní Volvo a největší čínský výrobce SUV Great Wall má zájem o vstupu do koncernu Fiat Chrysler.