Španělé směřují k dalšímu povolebnímu patu, radikálové posílili

Lídr strany Podemos Pablo Iglesias

Lídr strany Podemos Pablo Iglesias Zdroj: ctk/ap

Politické strany ve Španělsku zahájily kampaň před volbami, které se uskuteční 26. června. Po prosincovém klání se nepodařilo sestavit vládu a průzkumy naznačují, že ani tentokrát nevzejde z boje jasný vítěz. Hlavní partaje přesto tvrdí, že třetí hlasování nebude třeba. Prozatím se však drží stanovisek, která zmařila vytvoření koalice v uplynulém půlroce.

Favoritem zůstává Lidová strana (PP) prozatímního premiéra Mariana Rajoye. Uskupení by mohlo získat kolem 29 procent hlasů, což odpovídá poslednímu volebnímu zisku. Na druhé místo se však vyhoupla nová aliance strany Podemos, která spojila síly mimo jiné s komunistickou Sjednocenou levicí. Unidos Podemos má v šetřeních kolem 25 procent hlasů. Socialisté (PSOE) by mohli skončit třetí s 21 procenty, čtvrtí středoví Ciudadanos (Občané) s patnácti.

Dosud nejsilnější levicová strana je tak ve složité pozici. „Čtyři procenta jsou hodně. V rámci kampaně může dojít ke změnám, ale bude pro ně těžké znovu předehnat Podemos,“ řekla k zápasu serveru The Local socioložka z průzkumné agentury My Word Belén Barreirová. „Jestliže budou socialisté třetí, mohou skončit u volby, zda odevzdat moc novému rivalovi (Unidos Podemos) nebo starému nepříteli (PP). Je to pro ně ta nejhorší možná situace,“ uvedl podle The Financial Times politolog Jorge Galindo.

Na levici tak panuje poměrně ostrý boj. „Jsou antikapitalistickou levicí, směsicí více než dvaceti stran, která hájí vše od znárodnění bank po právo na sebeurčení uvnitř Španělska,“ pustil se do konkurentů jeden z lídrů kampaně socialistů Óscar López. Podemos láká voliče na zvýšení daní a veřejných výdajů. Slibuje, že míra nezaměstnanosti, která dosahuje dvaceti procent, poklesne během příštího volebního období na jedenáct.

Lidovci zůstávají střízlivější, hovoří o 14 procentech. Jejich hlavní zbraní jsou poměrně příznivé zprávy z hospodářské sféry. Navzdory politické krizi vzrostl HDP Španělska v prvním čtvrtletí o 0,8 procenta proti předchozímu obdobím. Minulý měsíc navíc poklesl počet nezaměstnaných oproti dubnu o 120 tisíc, tedy o tři procenta.

Květen bývá díky nárůstu sezonních míst před létem vždy optimistický, v letošním roce je však číslo obzvlášť příznivé. Varovné na druhou stranu je, že v prvním kvartálu veřejný dluh země překonal velikost její ekonomiky. Konzervativcům by v mobilizaci voličů mohlo také pomoci varování před posilováním radikální levice.