Španělské školy plánují bizarní poplatky

Španělsko, banky

Španělsko, banky Zdroj: profimedia.cz

Madrid plánuje snížit státní výdaje o více než 100 miliard eur. Některé úsporné návrhy však již vzbuzují rozpaky. Úspory se silně dotknou zdravotnictví a školství. Studenti mají například platit daň z obědů, které si přinesou z domova do školy.

První srpnový víkend se Španělé dozvěděli, že musí ušetřit ještě více, než se v předlužené zemi uvádělo dříve. Premiér Rajoy oficiálně představil nový drastický úsporný plán do roku 2014. Úspory mají dosáhnout 102,2 miliardy eur. To je ještě o 37 miliard eur více, než bylo uváděno na začátku července.

Dalších úspory mají postihnout zejména veřejný sektor, kde budou platy zmrazeny na dobu neurčitou. Po zvýšení DPH z pohonných hmot jsou ceny na rekordních úrovních. Regiony a obce musejí dál propouštět své zaměstnance a sníží svou nabídku služeb pro občany.

Nejvíce postižené budou resorty školství a zdravotnictví, kreré dostanou o patnáct miliard eur méně. Původní plán přitom hovořil o úspoře devíti miliard. Ve školách se proto například ruší stipendia a vysokoškolské poplatky rostou. Ve Španělsku nastoupí po prázdninách do škol 5,6 milionu žáků a studentů. Jejich počet kvůli silnému přistěhovalectví jen příští školní rok vzroste o 100 tisíc.

S zatím nejbizarnějším poplatkem přišli v Katalánii. Děti, které si nosí oběd z domova za to mají škole dávat tři eura denně.
Řada rodičů totiž odmítá platit za špatnou školní stravu a balí dětem obědy z domova. Školy svou daň zdůvodňují rostoucími náklady na úklid a spotřebu elektrické energie. Informaci zveřejnil deník El País.

Španělské zdravotnictví se hroutí

Od začátku června v celém Španělsku vzrostl poplatek za předpis a zároveň se zvýšila spoluúčast za léky na předpis.
Španělská vláda očekává, že její nová drastická úsporná opatření budou dostatečná, aby uspokojila Brusel. „I když jsme požádali o pomoc, nebudou žádné další škrty,“ uklidňoval rozhořčené Španěly ministr hospodářství Luis de Guindos.

Španělská vláda se nyní bojí nejvíc toho, aby Brusel nežádal na oplátku za pomoc škrty v důchodech. To by znamenalo, že by se jí odcizili senioři, poslední konzervativní skupina voličů, kteří zatím nebyli krizí příliš zasaženi.

Španělská vláda ví, že se čas na splácení dluhů blíží. Země má více než 900 miliard eur dluhu v zahraničí. A v říjnu, španělské ministerstvo financí musí refinancovat více než 30 miliard eur svého dluhu.