Španělsko otočilo. Žádá Evropu o miliardy

Marian Rajoy

Marian Rajoy Zdroj: profimedia.cz

Španělská vláda o víkendu přiznala, že bude potřebovat od eurozóny finanční pomoc, a to pro bankovní sektor. Eurozóna jí pomoc ve společném prohlášení sedmnácti ministrů financí okamžitě slíbila – i když požadovaná suma zatím není jasná. Úsporný kabinet Mariana Rajoye po sedmiměsíčním úsilí sanovat sektor vnitřními silami přiznal prohru, ačkoli ji prezentuje jako výhru.

Rajoy, který dosud pomoc EU vehementně odmítal, řekl, že příslib pomoci je „vítězstvím kredibility eura“, Španělsko se tak vyhne bailoutu pro celé království. Sumu pro pátou největší ekonomiku EU eurozóna přihodí k 386 miliardám eur, které za poslední dva roky poskytla Řecku, Portugalsku a Irsku.

Tento obávaný krok ovšem urychlí snahy vytvořit v Evropě politickou unii. Podle německého Der Spiegelu šéfové ústředních institucí pracují na projektu fiskální unie, jež přenese rozpočtové pravomoci z členských států na Brusel a rozloží zátěž ze splátek dluhů mezi ostatní země. Plán dostanou prezidenti a premiéři na summitu 28. a 29. června.

Španělsko zatím neuvedlo, kolik bude z evropských záchranných fondů chtít, protože formální žádost ještě nepodalo. Spekuluje se o 100 miliardách eur. Španělé se snaží získat kapitálový polštář pro banky pro případ, že by nadcházející volby v Řecku přinesly na finanční trhy další napětí. Náklady na španělský dluh totiž neudržitelně rostou.

Španělská pomoc je proti předchozím zásahům specifická v tom, že peníze z fondů EFSF a ESM mají jít přímo bankám, a nikoli státu. Země se tak vyhne přísným kontrolám takzvané trojky, které v Řecku vzbudily vymáháním úspor značnou nelibost a vedly i k sociálním otřesům.

MMF má mít při sanaci španělských bank jen poradní roli. Španělský konzervativní tisk hodnotil víkendový krok jako „záchranu bez ponížení“. Rajoy tvrdil, že nejde o záchranu, ale jen o „kreditní linku“.