Španělsko požádá o pomoc pro banky, tvrdí Reuters

Španělsko, euro

Španělsko, euro Zdroj: profimedia.cz

Španělsko o víkendu požádá EU o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor. Tvrdí to několik zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters. Pokud se informace potvrdí, stane se Španělsko čtvrtou a zdaleka největší zemí eurozóny, která byla nucena požádat o zahraniční finanční pomoc. Snaha je vše stihnout ještě do řeckých voleb, tvrdí zdroje. Mluvčí španělské vlády ale reagovala, že o žádné připravované žádosti neví. Brusel se jen omezil na sdělení, že pomoc je připravena, pokud o ni Madrid požádá.

„Oznámení očekáváme v sobotu odpoledne,“ cituje Reuters jednoho ze svých zdrojů v EU. Oznámení má během soboty předcházet i telekonference ministrů financí členských zemí eurozóny. Na ní se bude o žádosti hovořit, o žádné konkrétní částce pomoci se ale zdroje nezmiňují. Euroskupina má po schůzce vydat tiskovou zprávu.

Mluvčí španělské vlády řekla, že neví nic o tom, co Reuters píše. Odkázala na čtvrteční slova premiéra Mariana Rajoye, který řekl, že Madrid nejprve počká na nezávislý audit bankovního sektoru, a teprve pomoc zváží další kroky, jak nejlépe tamní banky rekapitalizovat. Hovořit by o tom měl s činiteli EU.

„Španělská vláda si uvědomila vážnost problému,“ řekl zdroj z Německa. Dohody podle něj musí být dosaženo ještě před parlamentními volbami v Řecku, které jsou plánovány na 17. června. Hrozí totiž, že výsledek voleb může znamenat odchod Řecka z eurozóny. Šance na úspěch mají strany, které odmítají dohodnutá úsporná opatření.

Evropská komise v reakci na sílící spekulace uvedla, že nástroje pro aktivaci případné pomoci Španělsku jsou připraveny. Španělsko nejprve musí o pomoc samo požádat, což ale zatím neučinilo. Pomoc by pak zřejmě šla z Evropského fondu finanční stability (EFSF).

„Pokud by byla podána žádost, ty nástroje jsou připraveny k použití a v souladu s regulemi, které byly dohodnuty dříve, v roce 2011. Do tohoto bodu jsme se zatím nedostali,“ uvedl mluvčí komise Amadeu Altafaj. Nepotvrdil ale informace zdrojů, že je na sobotu plánována telekonference ministrů financí eurozóny.

Viceprezident Evropské centrální banky Vitor Constancio večer řekl, že Španělsko o pomoc zřejmě požádá už velmi brzy. Na otázku, zda by Madrid mohl podat svou žádost již v sobotu, řekl, že „všechno je možné“.

Španělsko by bylo v jiné pozici než Řecko, Irsko a Portugalsko

Zdroje tvrdí, že Madrid je rozhodnutý požádat o pomoc, aby zabránil dalším otřesům na finančních trzích. Ve čtvrtek mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings srazila hlavní rating Španělska hned o tři stupně na známku BBB a varovala právě před dopady bankovní krize. Znovu se začaly zvyšovat i náklady na obsluhu španělského dluhu, které se blíží kritickým hodnotám. Výnos obligací se splatností deset let se tak hned ráno zvýšil asi o deset bazických bodů na 6,21 procenta.

Španělské banky se stále nevzpamatovaly z dopadů krize na tamním realitním trhu, která trvá už od roku 2008. Banky mají ve svých úvěrových portfoliích značné objemy nesplácených úvěrů, které ohrožují likviditu a znemožňují jejich ozdravení. Fitch odhaduje, že na sanaci bank bude Madrid potřebovat 50 až 60 miliard eur (až 1,5 bilionu korun), v krajním případě ale až 100 miliard eur.

MMF částku odhadl na nejméně 40 miliard eur. Zdroje ale upozorňují, že od doby, co MMF shromažďoval pro své výpočty relevantní data, se situace zhoršila. Naznačují tak, že MMF by mohl odhad nákladů zvýšit.

I kdyby se Španělsko zařadilo vedle Řecka, Irska a Portugalska, které už zahraniční finanční pomoc čerpají, v případě Španělska bude pomoc směřovat pouze na jeho bankovní sektor. Španělsko by se tak nadále financovalo přes kapitálové trhy. Politické podmínky spojené s pomocí by nebyly nijak velké a Madrid by podle zdrojů nemusel přijímat žádná další opatření nad rámec strukturálních reforem, které už zavádí.