Španělsko přichází o střední třídu

Demonstrace nezaměstnaných Španělů (ilustrační foto)

Demonstrace nezaměstnaných Španělů (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Nejhlubší propast mezi bohatými a chudými v rámci evropských zemí v současnosti zeje ve Španělsku, tvrdí katolická charita Caritas. Ve své zprávě zdůrazňuje, že horních dvacet procent je tam sedmapůlkrát bohatších než dolní pětina společnosti.

„Tento materiál vykresluje obraz roztříštěnější, rozdělenější společnosti, ve které mizí střední třída a menšina má přístup k bohatství, zboží a službám, zatímco majorita sedí stranou,“ konstatoval šéf místní pobočky organizace Sebastian Mora.

Více než tři miliony Španělů se loni musely obejít s měsíčním příjmem 307 eur a méně. Oproti roku 2008, tedy době těsně před vypuknutím krize, se jejich počet zdvojnásobil. Na druhé straně studie banky Credit Suisse uvádí, že od poloviny loňského roku do poloviny letošního v zemi stoupl počet milionářů o třináct procent na 402 tisíc.

Caritas není jedinou organizací, kterou situace ve Španělsku zneklidňuje. Rada Evropy před několik dny varovala, že úsporná opatření mohou mít otřesný dopad na nejmladší věkovou skupinu.

„Děti byly nepřiměřeně zasaženy škrty v rozpočtech na sociální oblast, zdravotnictví a vzdělávání. Snížení rodinných přídavků vedlo k tomu, že některé poznávají bídu a problémy s výživou,“ tvrdí komisař rady pro lidská práva Nils Muižnieks.

Ochrana před bankouOchrana před bankou

Na dávkách je přitom závislých mnoho rodin, míra nezaměstnanosti v zemi nyní přesahuje 26 procent. Týdeník The Economist například uvedl, že když nedávno hledali v muzeu Prado jedenáct hlídačů, přihlásilo se na inzerát skoro devatenáct tisíc zájemců.

Vláda ale tvrdí, že Španělsko už má nejhorší za sebou. Očekává, že její lehký optimismus potvrdí údaje o HDP za třetí čtvrtletí, které by měly být známé koncem měsíce. Už v září kabinet zvýšil odhad růstu na příští rok z půl procenta na sedm desetin procenta. Zároveň snížil odhad nezaměstnanosti. Ministr hospodářství Luis de Guindos ale zdůrazňuje, že pracovní místa se ve větší míře začnou tvořit až v okamžiku, kdy se růst dostane na jedno procento.

Mzdy a zdanění práce ve Španělsku a Portugalsku