Španělský premiér živí šanci na velkou koalici

Marian Rajoy

Marian Rajoy Zdroj: CTK

Rozhovory o nové španělské vládě se ani měsíc po volbách příliš neposunuly. Role prostředníka se ujal král Felipe VI., průlom však nezajistil. Dosavadní lidovecký premiér Mariano Rajoy odmítl nabídku k sestavení kabinetu, jelikož nemá dostatečnou podporu. Socialisté mu v sobotu vzkázali, aby se o to pokusil, nebo se snahy definitivně vzdal.

S nejasným volebním výsledkem se potýkají všechny strany. Lidovci sice mají nejvíc křesel, k většině jim však ve 350členné dolní komoře parlamentu chybí 53 mandátů. Ty jim nemohou poskytnout ani centrističtí Ciudadanos (Občané), jejichž čtyřicet poslanců je ochotných při hlasování o důvěře neblokovat vznik stabilní vlády s reformním programem. V pořadí druzí socialisté spolupráci s konzervativci vylučují. Stejně tak i protestní hnutí Podemos, které skončilo na třetím místě.

Rajoy přesto doufá, že se nakonec v zájmu stability dohodne s tradičním socialistickým rivalem na velké koalici. „Existuje alternativa – vláda složená ze socialistů, Podemos, Sjednocené levice a všech regionálních stran za nezávislost. Ale bude páchat velké škody naší zemi a nebude schopna vládnout, jelikož máme většinu v senátu,“ varoval premiér.

Poprvé v životě jsem slyšel nabídku na vytvoření vlády, která vážně uráží oslovovanou stranu

Lídr krajně levicových Podemos Pablo Iglesias, který disponuje 69 poslanci, dal v pátek najevo, že o spolupráci se socialisty stojí.

Jejich šéf Pedro Sánchez však neprojevil nadšení nad tím, že se o návrhu dozvěděl zprostředkovaně od krále, a zůstává opatrný. Iglesias si navíc vymiňuje, že bude v případné „vládě změny“ vicepremiérem, a klade si i další podmínky. „Poprvé v životě jsem slyšel nabídku na vytvoření vlády, která vážně uráží oslovovanou stranu,“ komentoval na Facebooku jeho plán někdejší předseda socialistů Alfredo Pérez Rubalcaba. Problémem při vytváření takovéto koalice může být i rozdílný postoj případných partnerů ke katalánským separatistickým tendencím.

Rajoy neustále apeluje na ostatní politiky, že země potřebuje vládu se širokým mandátem, aby mohla pokračovat v hospodářském oživování po letech krize. Stabilitu podle všeho preferují i její obyvatelé. Aktuální průzkum ukazuje, že 61 procent Španělů nestojí o další volby a přeje si raději kompromisní dohodu. Král bude pokračovat v rozhovorech s představiteli stran tento týden.