Spasitel Indie skládá rok po svém nástupu první účty

Naréndra Damodárdas Módí

Naréndra Damodárdas Módí Zdroj: Reuters

Jako kapitán, který má na moři otočit obří tanker. Tak se možná cítí indický premiér Naréndra Módí, který před rokem triumfoval se svou nacionalistickou stranou BJP ve volbách. Stamiliony indických voličů stejně jako zahraniční investoři vsadili na Módího v naději, že konečně zlepší poměry v druhé nejlidnatější ekonomice světa.

Jenomže indická loď se otáčí zoufale pomalu. Rok po volbách se v tamních médiích objevují první vysvědčení, co už vláda stihla a co ne. Shrnují, že klíčový zákon o akvizici půdy zatím ustrnul v indickém parlamentu. Také reforma pracovního zákona je ještě v nedohlednu.

A otazník visí i nad nejdůležitější změnou, kterou má být zavedení jednotné daně GST (daň ze zboží a služeb, obdoba DPH). „Tato daň vytvoří jednotný trh a povede k odstranění všech ostatních daní. Zamezí tedy vrstvení daní,“ vysvětluje Jiří Janíček, ekonomický diplomat českého zastupitelského úřadu v Dillí. Právě chaotický systém daní i cel a monstrózní byrokracie patří mezi hlavní překážky, které na indickém trhu trápí i zahraniční investory a exportéry.

Některé reformy už vláda protlačila

Jednotná daň měla vejít v platnost příští rok. „Ale představa zavedení GST k uváděnému 1. dubnu 2016 se jeví jako nereálná. Pokud jde o výši GST, může se pohybovat v rozmezí 16 až 27 procent, shody však zatím dosaženo nebylo,“ uvádí Ivan Kameník, vedoucí zahraniční kanceláře proexportní agentury CzechTrade v Bombaji.

Některé reformy už Módího vláda protlačit dokázala. Především spuštění elektronických aukcí pro prodej dolů a těžebních bloků. „Dále jde o takzvaný Insurance Bill, který zvyšuje možnost podílu zahraničních investorů ve společných podnicích v pojišťovnictví z 26 procent na 49 procent. Pozitivní také je, že se vládě daří držet inflaci pod šesti procenty,“ uvádí Jiří Janíček.

Po roce je tak Módího působení hodnoceno s opatrným optimismem. „Bylo by chybou čekat okamžitý efekt. Módího pětileté období spíše reformám udá směr a nastartuje je, ale hmatatelné výsledky se dostaví až později,“ míní Kameník.
Více v příloze

Spekulanti vyvolali horečku
S očekávaným boomem se chtějí svézt pozemkoví spekulanti. Zakusil to i český podnikatel Václav Rudolf, který má v plánu postavit turistický rezort na indickém ostrově Havelock. „Když jsem dostal tip na nákup parcel, stály mezi 400 a tisícem rupií za metr čtvereční. Pak je skoupili místní spekulanti a teď za ně žádají 20 až 30 tisíc rupií za metr,“ uvádí Rudolf. Realitní horečka vypukla i v nově vytvořeném státě Telangána. Ten bude potřebovat i nové hlavní město, které má vyrůst na dnešních rýžových polích. Metropole s milionem obyvatel má vzniknout v nákladu 21 miliard dolarů. Spekulanti vzali oblast útokem a za poslední rok vzrostla cena pozemků desetkrát.