Špatné zprávy: německá ekonomika téměř vůbec nezrychlí

Největší evropský říční přístav v Duisburgu

Největší evropský říční přístav v Duisburgu Zdroj: profimedia.cz

Přední ekonomické instituty v Německu výrazně zhoršily odhad růstu tamní ekonomiky na polovinu. Hrubý domácí produkt by se totiž měl v příštím roce zvýšit pouze o procento, zatímco v předchozí prognóze z dubna experti počítali s dvouprocentním růstem. Hlavním důvodem zhoršení výhledu jsou chmurné vyhlídky globální ekonomiky.

Hůře by mělo být i letos. Místo růstu o 0,9 procenta, s kterým instituty počítaly v dubnové prognóze, ekonomika posílí jen o 0,8 procenta.

„Mnohé ukazuje na to, že růst ekonomiky před koncem roku zpomaluje,“ píše se v nové analýze. Prognózu vypracovaly instituty Ifo, IWH, IfW a RWI, u nichž si analýzu dvakrát ročně zadává vláda. Závěry analýzy vláda zpravidla zapracuje do své vlastní prognózy hospodářského vývoje.

Vyšší bude podle institutů i nezaměstnanost. Zatímco v dubnové prognóze se počítalo na příští rok s průměrnou mírou nezaměstnanosti 6,2 procenta, nová analýza hovoří o nezaměstnanosti 6,8 procenta. Počet nezaměstnaných se bude letos i příští rok držet okolo 2,9 milionu.

Vývoj HDP Německa:Vývoj německého HDPVývoj německého HDP | tradingeconomics.com/Spolkovy statisticky uradZdroj: tradingeconomics.com/Spolkový statistický úřad

Německo se s dluhovou krizí, která eurozónu trápí už skoro tři roky, zatím dokázalo vypořádat mnohem lépe než ostatní členské země. Statistická data z poslední doby ale naznačují, že i německé ekonomice dochází dech. Řada analytiků si myslí, že hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí vykáže pokles. Na rozdíl od jiných států by ale letos a příští rok neměl vzrůst státní dluh.

Instituty se přou o plán ECB

Instituty se však liší v názoru na to, jak si eurozóna s dluhovou krizí poradí. Mnichovský institut Ifo a kielský IfW se podle listu Die Welt staví proti záměru Evropské centrální banky (ECB), která hodlá potenciálně v neomezeném množství kupovat státní dluhopisy zadlužených zemí eurozóny. Instituty se obávají, že zadlužené země v takovém případě nemají důvod spěchat, aby si daly své finance co nejdříve do pořádku.

IWH a RWI ale považují plán ECB za rozumný. Varují nicméně, že fiskální a měnová politika by neměla být svazována a ohrožena by neměla být ani nezávislost centrální banky.

ECB v září představila nový program nákupu dluhopisů s názvem Outright Monetary Transactions (přímé měnové transakce). Mnozí ekonomové jej považují za kontroverzní a také německé instituty upozorňují, že každý větší nákup dluhopisů bude ve střednědobém výhledu představovat riziko zvýšení inflace. Ze stejného důvodu se plán nelíbí německé centrální bance.