Špatné zprávy z Číny: Vývoz i dovoz nečekaně klesly

Loď CMA CGM Marco Polo (Foto: Profimedia)

Loď CMA CGM Marco Polo (Foto: Profimedia)

Čínští celníci hlásí špatné zprávy: objem exportu i importu druhé největší ekonomiky světa v červnu nečekaně klesly. Nepříznivá data jsou varovným signálem, že čínská ekonomika zpomaluje rychleji, než se předpokládalo. Co způsobilo propad exportu? Především slábnoucí poptávka z Evropy a USA.

Vývoz čínského zboží v červnu meziročně klesl o 3,1 procenta, místo aby vzrostl o 3,7 procenta, jak předpovídala agentura Bloomberg. Dovoz, který měl podle propočtů agentury stoupnout o 6 procent, místo toho klesl o 0,7 procenta. Export měl celkový objem 174,32 miliard dolarů, dovoz 147,19 miliardy, uvedla státní agentura Xinhua s odvoláním na Všeobecnou celní správu (GAC).

Čínské problémy dobře ilustruje aktuální případ: největší soukromá loděnice Rongsheng žádá stát o finanční záchranu před krachem. Nový premiér Li Kche-čchiang převzal Říši středu ve chvíli, kdy ji zřejmě čeká nejnižší ekonomický růst od roku 1990.

Vývoj čínské ekonomikyVývoj čínské ekonomiky | tradingeconomics.comVývoj čínské ekonomiky

Nepříznivá data ukážou, jestli se premiér bude držet své hospodářské politiky, jejímž cílem je omezení levných peněz. Podle analytiků bude nový premiér Li nyní pod tlakem a v pokušení nalít do ekonomiky peníze. Pokud tlaku odolá, je možné, že čínská ekonomika poroste pomaleji, než je vládou stanovený cíl 7,5 procenta. „Příští měsíc se ukáže, jak velké zpomalení růstu vláda bude ještě ochotná tolerovat,“ komentoval vývoj hlavní ekonom banky Nomura Č'-wej Čang.

Kromě slabé globální poptávky za nízký vývoz může také posilující měna, která snižuje konkurenceschopnost čínských firem. Červnová data jsou horší také proto, že v květnu objevila inspekce na úřadě množství falešných účtů, které uměle nafukovaly objem obchodu.

Ať už jüan přestane posilovat, modlí se čínští exportéři

Nová čínská vláda už dala najevo, že jejím cílem je ekonomiku restrukturalizovat. Součástí tohoto procesu bylo nedávné omezení půjček centrální bankou pro velké čínské banky. Toto přiškrcení proudu levných peněz srazilo hodnoty akcií čínských firem na burze v Šanghaji o desítky miliard dolarů. Podle čínských exportérů není situace tak špatná jako v krizovém roce 2008. „Ale hlavně ať už jüan neposiluje,“ řekl agentuře Reuters ředitel exportní skupiny Ningbo Cixi Export Import, pan Jie Liang-chua. Jiným vývozcům zas vadí rostoucí mzdové náklady.

„Průměrná mzda se pohybuje kolem 4000 jüanů (650 dolarů) za měsíc. Mzdy u nás letos stouply o 10 procent. Nám se daří, to se ale nedá říci o všech firmách. Hodně zaměstnanců továren odešlo, protože exportní trh slábne,“ řekl Jou Čung-kuang z firmy Ningbo Xingwei Plastic Products, která je největším vývozcem nožů a příborů.

Jak žije sílící čínská střední třída? Nebývalý materiální vzestup není bez starostí