Spiegel: EU podporuje násilí na uprchlících na své hranici

Uprchlíci na marocké hoře Gourougou

Uprchlíci na marocké hoře Gourougou Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie svou migrační politiku posouvá za své hranice. V Maroku čelí uprchlíci násilí pohraničníků a na Ukrajině jim hrozí vězení. Brusel tyto strážce hranic finančně podporuje, píše německý týdeník Der Spiegel.

Okolí hory Gourougou na severu Maroka navštěvují vojáci každý den. Minulé úterý se ale nespokojili jen s tím, že jako obvykle ztloukli několik uprchlíků. Během rozsáhlé operace armáda spálila stany běženců a zadržela stovky lidí.

Uprchlíci se v lesích hory Gourougou skrývají řadu let. Čekají zde na vhodnou příležitost k překonání nedalekého hraničního plotu se španělskou enklávou Melilla. Marocká vláda se nyní rozhodla, že improvizované tábořiště nebude déle tolerovat.

Násilí na denním pořádku

Maroko tím naplňuje požadavky z Bruselu. Jen v letech 2007 až 2010 země získala od EU 68 milionů eur na zajištění svých hranic. Výsledkem jsou pravidelné „nájezdy“ v uprchlických tábořištích, organizace Lékaři bez hranic mluví o „institucionalizovaném násilí“.

Lékaři bez hranic v Maroku mezi léty 2010 a 2012 ošetřili 10 500 uprchlíků. „Našli jsme muže se zlomenými pažemi, zlomenými nosy. Jednoho muže zbili tak těžce, že utrpěl trojnásobnou frakturu lebky a krvácení do mozku,“ popsala následky armádních akcí jedna z lékařek.

Hora Gourougou a Melilla

Brusel přispívá na věznění uprchlíků

Politiku zastrašování uprchlíků uplatňují i další země, které mají společnou hranici s EU. To se týká například běženců, kteří do unie směřují přes Ukrajinu. Místní pohraničníci je protiprávně internují, na několik měsíců za mříže se v některých případech dostaly i děti.

EU přitom Ukrajině přispěla 20 milionů eur na výstavbu a opravy vazebních zařízení pro uprchlíky. Mezinárodní organizace pro migraci dostala z Bruselu dalších více než osm milionů eur. Část z těchto peněz opět putovala na účty internačních zařízení na Ukrajině.

Evakuace ukrajinského DebalceveEvakuace ukrajinského Debalceve | ctk/apUkrajina má dost starostí s „vlastními“ uprchlíky. Na snímku evakuace města Debalceve

Ukrajinský konflikt uprchlickou krizi je zhoršuje. Země se musí postarat o milion ukrajinských utečenců z oblastí zasažených boji a Kyjev tak není v situaci, kdy by se mohl postarat o další uprchlíky z Blízkého východu či Afriky, uvedl ukrajinský zástupce vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Ilja Todorovič.

EU na zprávy nereaguje

Organizace Human Rights Watch upozornila na ignorování byť i základních lidských práv uprchlíků na Ukrajině už v roce 2010. „ Mlátili mě pistolí do hlavy. Ležel jsem v bezvědomí na podlaze. Vláčeli mě sněhem. Šlapali mi nohama na krk,“ citovala organizace zkušenosti uprchlíka z Pákistánu.

Řada utečenců podle Human Rights Watch vypověděla, že byli vystaveni elektrošokům. „Přivázali mě k židli. Přikládali mi elektrody na uši,“ popsal afghánský uprchlík.

EU na tyto zprávy dosud nijak nereagovala. „Evropská unie podporuje Ukrajinu, aby se s migranty a žadateli o asyl vypořádala podle nejlepších evropských standardů,“ reagovala na dotaz německého týdeníku Evropská komise.