Spojené státy evropské? Schulz připomíná Hitlera, říkají maďarští politici

Vysoký maďarský vládní činitel nešetrně přirovnal šéfa německých sociálních demokratů (SPD) Martina Schulze k Hitlerovi. Šéf úřadu vlády János Lázár kritizoval jeho rezolutní názory na přeměnu Evropské unie v evropskou federaci bez zemí, které se nebudou chtít připojit.

Schulz minulý týden na sjezdu SPD řekl, že členské země EU by měly přijmout společnou ústavní smlouvu a do roku 2025 se stát členy federálního útvaru. Kdo bude proti, má být podle něj z unie vyloučen.

"Maďarsko takové ultimátum naposledy dostalo od Adolfa Hitlera," reagoval na to ve čtvrtek podle médií Lázár. Zároveň zdůraznil, že maďarský stát se nemíní vzdát žádných pravomocí, jež mu náležejí za současných pravidel Evropské unie.

Podobně se podle agentury AP vyjádřil i bývalý maďarský místopředseda Evropského parlamentu László Surján, který označil Schulzův agresivní tón za nepřijatelný. "To je hlas, který mi připomíná Adolfa Hitlera," řekl.

Maďarsko bylo za druhé světové války na straně fašistického Německa. Hitler ale v roce 1944 nařídil jeho obsazení poté, co se Budapešť snažila se spojeneckými silami dojednat příměří.

Kriticky na Schulzovo vyjádření reagoval v úterý při návštěvě Slovenska i český prezident Miloš Zeman. Nikdo podle něj neudělal větší škodu myšlence eurofederace než právě svým prohlášením šéf SPD.