Spojené státy i eurozónu čeká konec nízkých úroků

Fed

Fed

Největší americké bankovní instituty se budou muset podrobit dalším zátěžovým testům. Nařídila jim to americká centrální banka (Fed)
Janet Yellenová, kandidátka na ředitelku americké centrální banky Fed
dolar,peníze,USA
euro, dolar
5
Fotogalerie

Uplynulý rok byl pro finanční trhy značně turbulentní. V prvních čtvrtletích roku 2016 docházelo k dalšímu propadu úrokových sazeb především v eurozóně, expanzivní politika Evropské centrální banky vedla ke snižování úrokových výnosů u státních dluhopisů, klesaly ale také výnosy u firemních dluhopisů či hypoték. Poslední vývoj však ukazuje, že se trend začíná obracet a že úrokové sazby mají před sebou období růstu.

Americká centrální banka Fed například podruhé po deseti letech v prosinci přistoupila ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Guvernérka Janet Yellenová navíc oznámila, že v dalším roce očekává rychlejší tempo zvyšování sazeb z důvodu uspokojivých výsledků americké ekonomiky.

Vliv také mohou mít kroky příštího prezidenta Donalda Trumpa, který plánuje masivně investovat do infrastruktury. „Předpokládaná mohutná fiskální expanze v nejsilnější světové ekonomice ve spojení se stabilizací cen ropy na světových trzích a dalšími proinflačními faktory představuje tlak na vzestup výnosů dluhopisů,“ uvádí hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda s tím, že vývoj v největší světové ekonomice by se měl v roce 2017 dotknout také českých dluhopisů.

„Průměrný roční výnos tuzemského vládního dluhopisu by se měl poprvé od roku 2009 zvýšit, a sice z letošní očekávané úrovně 0,4 na úroveň 0,7 procenta,“ dodává. Vliv na zvyšování úroků u dluhopisů u nás bude mít také konec intervenčního režimu ČNB. „Po ukončení intervencí dojde na trhu státních dluhopisů k normalizaci, která zvedne jejich výnosy mírně nad úroveň stejně dlouhých německých bondů,“ dodal Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.