Spojené státy obvinily Rusy z vměšování do amerických voleb

Spojené státy obvinily 13 ruských občanů a tři ruské subjekty z vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Podle amerických úřadů obvinění zneužili osobních údajů skutečně existujících Američanů například ke zřízení účtů v internetovém platebním systému PayPal a k obdržení falešných řidičských průkazů. Podle obvinění Rusové také založili a používali stovky e-mailových účtů prostřednictvím amerických poskytovatelů webových služeb a přes ně kontaktovali americká média.

Tým amerických vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera oznámil, že obvinění podala federální velká porota ve Washingtonu, která byla speciálně sestavena pro dozor nad vyšetřováním podezření z ruského vměšování do voleb.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl agentuře Reuters, že se ještě neseznámil s obsahem obvinění, a záležitost zatím nekomentoval.

Podle spisu se ruské zásahy do politického vývoje v zemi, včetně zmíněných voleb, datují už od roku 2014. Někteří z obviněných se vydávali za lidi žijící v USA a komunikovali se členy širšího týmu vedoucího kampaň za pozdějšího vítěze voleb a nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. V textu se ale upozorňuje, že členové týmu neměli povědomí o skutečné totožnosti obviněných. Podle náměstka amerického ministra spravedlnosti Roda Rosensteina nebyl proto také žádný Američan obviněn z vědomé spolupráce s Rusy.

Velkou porotu složenou z amerických občanů používá americká justice k posuzování důkazů předkládaných mimo jiné zvláštními vyšetřovateli ve speciálních kauzách. Ruskému vlivu na volby se věnuje tato porota od srpna, sestavila ji soudkyně ve Washingtonu. Muellerův tým pracuje na případu od loňského května. Mueller byl na svůj post ministerstvem spravedlnosti jmenován v květnu krátce poté, co Trump náhle propustil šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho.

Vlastní vyšetřování ve věci možného ruského vlivu na loňské volby prezidenta vedou i některé výbory Kongresu.