Spojené státy se Foleyho osvobodit pokoušely. Mise v Sýrii ale neuspěla

Americká armáda (ilustrační foto)

Americká armáda (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: The U.S. Army via Flickr

Americký prezident Barack Obama vyslal během léta do Sýrie vojenské jednotky, aby tam osvobodily americká rukojmí držená ozbrojenci organizace Islámský stát (IS), včetně zabitého novináře Jamese Foleyho. Mise ale po přestřelkách s islamisty skončila bez úspěchu a nikdo z rukojmích nalezen nebyl. Syrská vláda vyloučila, že by se podobná operace mohla na syrském území odehrát bez jejího vědomí.

Obama schválil misi počátkem léta, upřesnila podle agentury Reuters prezidentova poradkyně pro boj s terorismem Lisa Monacová. Podle Pentagonu šlo o leteckou a pozemní operaci, při níž v Sýrii do oblasti, kde podle zpravodajských služeb drželi islamisté rukojmí, letadla vysadila desítky vojáků speciálních jednotek.

Během pátrání po rukojmích se vojáci dostali do přestřelek s islamistickými ozbrojenci a řadu jich zabili. Při akci nepřišel o život žádný americký voják, jeden byl lehce zraněn, sdělilo ministerstvo. „Bohužel, mise nebyla úspěšná, protože rukojmí se v cílové lokalitě nenacházela,“ uvedl Pentagon.

Sýrie zprávu dementovala

Syrská vláda vyloučila, že se operace stala na syrském území, i když jeho části vzhledem k bojům s opozicí nemá plně pod kontrolou. „Žádná americká vojenská letadla neútočila na pozice teroristů v Sýrii. Bez vědomí syrské vlády to není možné,“ tvrdil ministr informací Umrán Zuabí, jehož dnes citovala syrská agentura SANA. Reuters připomíná, že IS ovládá skoro třetinu syrského severu a severovýchodu. Agentura DPA dnes oznámila, že získala od syrských ochránců lidských práv informaci, že IS zadržuje na 4000 lidí, mezi nimiž jsou desítky cizinců. Asi 20 z nich jsou prý Američané a Evropané.

Washington přišel s informací o vojenské akci v Sýrii den poté, co bojovníci Islámského státu zveřejnili video se záznamem stětí novináře Foleyho, jenž byl před téměř dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný. Kromě toho je na videu zachycen další unesený americký novinář Steven Sotloff, jehož život prý bude záviset na dalším postupu Spojených států v Iráku. Obama prohlásil, že USA navzdory hrozbám budou v náletech na pozice islamistů v Iráku pokračovat.

Chtěly výkupné 2,8 miliardy

Obamova poradkyně Monacová přiznala, že USA původně zprávu o osvobozovací operaci nechtěly vůbec zveřejnit a že se k tomu odhodlaly až po odvysílání videa, kdy hrozilo, že o nepodařeném pokusu budou informovat sdělovací prostředky. Philip Balboni, který řídí server GlobalPost, pro nějž Foley pracoval, sdělil listu Wall Street Journal, že únosci za Foleyho požadovali původně od jeho rodiny a GlobalPostu výkupné ve výši 100 milionů eur, tedy 2,8 miliardy korun.

IS se letos zmocnil rozsáhlých částí Sýrie a severního Iráku, kde tato sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Její úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády. Ta v posledních dnech, poprvé od stažení z Iráku v roce 2011, provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milicí.