Spojené státy zdržují proces s Dalíkem

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: Eduard Erben, E15

Soudní proces s lobbistou Markem Dalíkem obžalovaným v kauze Pandur uvízl v mrtvém bodě. Nikoli však zásluhou šikovnosti Dalíkových právníků. Může za to americká strana, která ignoruje oficiální žádosti soudkyně. Hlavní líčení tak stále nebylo zahájeno.

„Předsedkyně senátu se po dosud provedeném rozsáhlém dokazování, včetně videokonferencí s výslechy svědků ze zahraničí, intenzivně oficiální cestou dožaduje spolupráce s USA o zprostředkování videokonference s výslechem svědka, bývalého velvyslance Mr. Grabera. Bohužel musíme konstatovat, že americká strana v tomto bodě nespolupracuje a zorganizovat výslech tohoto svědka se dosud nepodařilo,“ říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Situace se dokonce zkomplikovala natolik, že americká ambasáda nereaguje ani na oficiální úřední listy, které jí adresuje soudkyně procesu. „Spojené státy včetně pražské ambasády předsedkyni senátu vůbec neodpovídají ani na žádosti o podání písemných zpráv v této věci,“ potvrzuje Markéta Puci.

Nečekaná komplikace

Washington tak nečekaně brzdí ostře sledované soudní líčení, ve kterém jde o dokazování korupčního vlivu lobbisty Dalíka na vrcholné úředníky a politiky z českého ministerstva obrany.

V dotčeném případě soud řeší, zda Dalík nenaváděl státní úředníky k podpisu smlouvy s firmou Steyr, která vyrábí obrněná vozidla Pandur, i s vědomím nevýhodnosti obchodu. Ve věci už vypovídali třeba přítel slovenského premiéra Roberta Fica Miroslav Výboh, bývalí manažeři Steyru nebo exministr obrany Alexandr Vondra. Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až dvanáct let vězení.