Spojení splátek neznamená, že Řecko nesplní závazky, míní Brusel

ïlustrační foto

ïlustrační foto Zdroj: CTK

Rozhodnutí Atén spojit všechny červnové splátky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) do jedné je v souladu s pravidly fondu a nezpochybňuje schopnost země dostát svým finančním závazkům, řekl dnes mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Jednání Řecka s trojící mezinárodních věřitelů podle něj dál pokračují "dnem i nocí".

Politické rozhovory z tohoto týdne, včetně středeční večerní schůzky šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem v Bruselu, jsou podle mluvčího dobrým základem pro budoucí řešení. „Za předpokladu, že všechny strany se soustředí na zbývající nevyřešené problémy,“ upozornil.

Schinas ani dnes nepotvrdil žádný termín dalšího případného setkání Junckera s šéfem řecké vlády. Tsipras by měl dnes o jednáních informovat řecký parlament.

Řecko jako Zambie

Řecko nyní oznámilo MMF svůj záměr sloučit všechny červnové splátky fondu do jedné v celkovém objemu 1,6 miliardy eur (44 miliard korun), které hodlá poslat do konce měsíce. První splátku 300 milionů eur měly Atény uhradit dnes, poslední 19. června. Postup sloučení splátek MMF podle pravidla ze 70. let byl zatím využit jen jednou - před více než třemi desítkami let Zambií.

Nejmenovaný vysoce postavený činitel EU dnes přitom za velmi významný signál v souvislosti s řešením řecké situace označil fakt, že tři věřitelské instituce, tedy MMF, Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB), se shodly na společném návrhu řešení.

Škrtat důchody? Tsipras to odmítá

Problém je ovšem v tom, že tento návrh Tsipras odmítá a za jedinou realistickou variantu řešení má naopak nabídku připravenou jeho vlastním kabinetem. Aténám vadí především požadavek penzijní reformy, věřitelé žádají také zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny produktů a služeb, zachování reforem trhu práce či privatizaci řady státních podniků.

Řecko se bude také nepochybně probírat v neděli či v pondělí na summitu zemí skupiny G7 na německém zámku Elmau. Nejmenovaný představitel EU novinářům řekl, že v debatě o situaci světové ekonomiky se lídři zemí skupiny této diskusi vyhnout nemohou, v připravovaném závěrečném komuniké by však jihoevropská země přímo zmíněna být neměla.

Času málo, peníze stále daleko

Řecko potřebuje dohodu s trojicí věřitelů, aby dosáhlo na zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ze záchranného programu, jehož platnost byla v únoru prodloužena do konce tohoto měsíce.

Strany tlačí čas, po dohodě Atén s věřiteli musí vyplacení peněz ještě potvrdit také ministři financí zemí platících eurem. Ti se v Lucemburku scházejí příští čtvrtek, vyloučena samozřejmě není ani jejich případně mimořádně svolané jednání.