Společnosti varují: Zisky nebudou tak vysoké, jak se čekalo

Když Rolls-Royce v listopadu varoval investory před nižším ziskem již počtvrté za rok 2015, spadly mu akcie o 20 procent.

Když Rolls-Royce v listopadu varoval investory před nižším ziskem již počtvrté za rok 2015, spadly mu akcie o 20 procent. Zdroj: profimedia.cz

Firmy upsané na burzách mají povinnost upozornit investory na změny v odhadu svých zisků. A počet takzvaných profit warnings roste svižným tempem, na některých burzovních parketech se již vyrovnal počtu na začátku roku 2009, kdy vrcholila finanční krize.

Nepřekvapí, že nejvíce pesimismu přichází z těžařského sektoru. Podle investiční banky Goldman Sachs vykáže energetický sektor za loňský rok provozní ztrátu poprvé od roku 1967, kdy začal sběr dat. Řada firem varujících před zhoršujícími se výsledky je ale také z maloobchodu a cestovního ruchu. Ve Spojených státech je výsledková sezona v plném proudu. Analytici očekávají, že v posledním loňském čtvrtletí klesly zisky firem zahrnutých v indexu S&P 500 o 4,2 procenta.

A to v případě, že výsledky budou v souladu s očekáváními. Skutečnost tedy může být ještě horší. Je tak již neodvratné, že zisky amerických firem klesnou v druhém kvartále po sobě a dostanou se do výsledkové recese. Ve Velké Británii před zhoršením výsledků varovalo v posledním čtvrtletí 2015 sto firem na burze. Více to naposledy bylo v prvním kvartále roku 2009. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti EY.

Počet varování britských firem před nižšími ziskyPočet varování britských firem před nižšími zisky | E15

„Během celého roku vydalo varování 313 společností, tedy 17 procent všech britských firem obchodovaných na burze,“ stojí ve zprávě. To je nejvyšší podíl od roku 2008. I přes akciový výprodej na počátku roku jsou firmy – ve vztahu k očekávaným výsledkům – drahé. Tržní hodnota podniků v indexu S&P 500 je více než dvacetinásobná proti jejich ročnímu zisku.

To je vysoko nad dlouhodobým průměrem 14,7. Řada analytiků dává klesající marže a zisky do souvislosti s ekonomickým poklesem. Vrchol ziskovosti zaznamenaly firmy ve třetím kvartále 2014. Průměrná doba od vrcholu k ekonomickému poklesu trvá podle Jamese Safta, komentátora agentury Reuters, osm čtvrtletí. Do konce roku by se tak mohl dostavit hospodářský pokles.

Akciový index S&P 500