Stáhněte akcie z New Yorku a Londýna do Moskvy, vyzvalo Rusko velké firmy

Igor Šuvalov

Igor Šuvalov Zdroj: ctk

Ruské společnosti zapsané na zahraničních akciových burzách by měly zvážit přesun svých akcií na burzu do Moskvy. Prohlásil to ruský vicepremiér Igor Šuvalov, kterého citoval list Wall Street Journal. Podle médií jde o další vyjádření v rámci Kremlem podporované kampaně, která má povzbudit podniky k tomu, aby využívaly raději domácí než mezinárodní kapitálové trhy.

„Všichni emitenti nyní musejí přistupovat k této věci vážně, i ti, kteří nejsou zapojeni do privatizačního procesu, i ti, kteří absolvovali proces kotace a vydání (akcií) na burzách v New Yorku, Londýně i jinde,“ sdělil podle agentury Reuters vicepremiér po schůzce s vysoce postavenými členy vlády.

„Společnosti a jejich představenstva by měly zvážit nutnost dalšího obchodování s akciemi na zahraničních burzách,“ citoval Šuvalova web bloomberg.com. „Je to otázka ekonomické bezpečnosti,“ podotkl také ruský činitel.

Koho by se výzva mohla týkat? Například na hlavním trhu londýnské burzy je obchodováno 53 ruských firem, mj. energetický gigant Gazprom či největší ruská banka Sberbank.

Ruský prezident Vladimir Putin už loni řekl, že privatizace státního majetku by se měly realizovat na ruské burze. Dosavadní praxe přitom byla taková, že velké státní podniky upisovaly akcie právě na burze v Londýně. Putin také prosazuje „deoffshorizaci“ ruské ekonomiky, tedy aby se ruské společnosti, které kvůli daňové výhodnosti sídlí v tzv. daňových rájích, znovu registrovaly v Rusku a tamtéž platily daně. To vše podle ekonomů značí znepokojení Moskvy, že odliv investic poškozuje již tak slabou ruskou ekonomiku.

Tempo růstu ruské ekonomiky loni prudce zpomalilo, a to na 1,3 procenta ze 3,4 procenta v roce 2012. Letos se čeká růst kolem 1,5 procenta, mnozí analytici ale varují, že ruská ekonomika v důsledku sporů se Západem vstoupí do recese. Ruský rubl od začátku letošního roku oslabil vůči americkému dolaru o více než deset procent, ačkoli ruská centrální banka vynaložila přes 22 miliard dolarů (438 miliard korun) na jeho podporu. Index ruských akcií MICEX od počátku roku ztrácí téměř 20 procent.

Na to již reagují i ratingové agentury. Například Standard & Poor's zhoršila výhled ratingu Ruska ze stabilního na negativní. Zdůvodnila to rostoucími geopolitickými a ekonomickými riziky v situaci narůstajícího napětí mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinské a krymské krizi - sankce EU a USA by totiž mohly mít negativní dopad na schopnost Ruska splácet závazky.

Západ kvůli krymské krizi minulý měsíc uvalil cílené sankce na vybrané ruské a krymské činitele a hrozí zpřísněním restrikcí. V Moskvě to vyvolává obavy o bezpečnost podnikových aktiv v zahraničí.