Státní zaměstnanci v Řecku stávkují proti úsporným opatřením

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Lékaři a další státní zaměstnanci v Řecku dnes vstoupili do čtyřiadvacetihodinové stávky na protest proti vládním úsporným opatřením, která zahrnují rušení pracovních míst a snižování mezd i penzí. Státní nemocnice přijímají pouze naléhavé případy, stávka nicméně neovlivnila veřejnou dopravu.

Úsporná opatření jsou součástí podmínek rozsáhlé mezinárodní pomoci pro Řecko. Do Atén se dnes vrátili inspektoři mezinárodních věřitelů, aby zhodnotili postup ekonomických reforem. Ve čtvrtek by se podle agentury AP měli setkat s novým řeckým ministrem financí Gikasem Charduvelisem.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Dohodlo se už na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Úsporná opatření spojená s pomocí ale prohloubila hospodářskou recesi a vyvolala protesty obyvatel. Ekonomika se teď sice začíná zotavovat, země se však dál potýká s vysokou nezaměstnaností.

Mezi podmínky pomoci patří i privatizace státního majetku. Zaměstnanci elektrárenského sektoru minulý týden stávkovali proti plánům na částečnou privatizaci státní energetické společnosti PPC. Protest, který způsobil výpadky v dodávkách elektřiny po celé zemi, však soud označil za nezákonný a vláda o víkendu nařídila zaměstnancům návrat do práce.