Stojí Skoti o nezávislost? Průzkumy se rozcházejí

Muž prochází kolem sídla Skotského parlamentu v Edinburghu

Muž prochází kolem sídla Skotského parlamentu v Edinburghu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Počet Skotů, kteří chtějí v září hlasovat pro odtržení od Velké Británie, v posledních týdnech roste, ukázalo několik nedávných průzkumů veřejného mínění. Separatisté ale přesto mohou slavit předčasně. Výsledky jiných šetření jim totiž dávají mnohem méně důvodů k radosti.

Odstup mezi příznivci a odpůrci skotské samostatnosti se zmenšuje, oznámili tento týden na základě několika průzkumů veřejného mínění skotští nacionalisté. Například z průzkumu společnosti ICM Research vyplynulo, že pro nezávislost by hlasovalo 39 procent dotázaných. To oproti únoru přestavuje nárůst o dvě procenta. Řady odpůrců se naopak ztenčily únorových 49 na 46 procent. Pokud bylo z výpočtů odstraněno 15 procent váhajících, mezera se ještě úžila – příznivce a odpůrce nezávislosti dělí jen deset procent.

Podle stejného průzkumu by si také 68 procent Skotů bez ohledu na výsledek referenda přálo, aby regionální vláda získala plnou kontrolu nad daněmi a sociální politikou. Méně než dvě pětiny dotázaných pak očekávají, že Skotsko získá větší autonomii, pokud jeho obyvatelé odmítnou nezávislost.

Podobně dopadl i průzkum uspořádaný společností YouGov. V něm se pro nezávislost vyslovilo 37 procent dotázaných, proti bylo 52 procent oslovených.

Organizace Yes Scotland, sdružující politické stany a hnutí podporující skotskou nezávislost, výsledky těchto průzkumů interpretuje jako svůj velký úspěch. „Je to nejlepší výsledek v průzkumech IMC od ledna 2012,“ prohlásil šéf kampaně Yes Scotland Blair Jenkins. Předpokládá, že do září příznivci osamostatnění Skotska převáží nad odpůrci.

„Už víme, že Skotsko může být nezávislé. Skotsko je 14. nejbohatší z rozvinutých ekonomik při porovnání hrubého domácího produktu na obyvatele, zatímco Velká Británie je 18,“ dodal Jenkins.

Další průzkum, tentokrát od společnosti TNS UK, ale ukazuje, že radost separatistů může být předčasná. Podle něj nezávislost podporuje jen 28 procent a proti je 42 procent oslovených. Výsledky se přitom od lednového průzkumu TNS UK téměř nezměnily.