Strážci unijních hranic bojují s nedostatkem lidí. Členské státy jim nepomohly

Zachránění imigranti a palubě britské válečné lodi HMS Bulwark

Zachránění imigranti a palubě britské válečné lodi HMS Bulwark Zdroj: profimedia.cz

Jak se uprchlická krize v Evropě prohlubuje, trpí agentura pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex stále větším nedostatkem pohraničníků. Brusel sice Frontexu navýšil rozpočet, žádosti o navýšení počtu pracovníků a další techniku ale zůstaly z valné části nevyslyšeny, píše Bureau of Investigative Journalism.

Lidé z Frontexu hovoří o „drastickém“ nedostatku pohraničníků na řeckých ostrovech, na pozemní hranici mezi Řeckem a Tureckem, mezi Bulharskem a Tureckem a na maďarsko-srbském pomezí, uvedla organizace.

Claude Moraes, předseda výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu, kterému se Frontex zodpovídá, označil toto odmítnutí pomoci v „kritickém okamžiku“ za „skandální“.

„Frontex je klíčovým nástrojem v reakci na tuto krizi a lidé proto budou ohromeni, že navzdory poskytnutým financím nemá dostatek zdrojů, aby mohl vykonávat svou činnost,“ řekl.

Pomoc nepřichází

Před pěti měsíci EU Frontexu kvůli imigrantům poskytla nouzový grant ve výši 26,8 milionu eur. Peníze měly Frontexu umožnit, aby si od členských států EU propůjčil pohraničníky a techniku a následně jim z tohoto fondu vyplatil finanční odškodnění.

Frontex sám nedisponuje žádnými jednotkami pohraničníků, které by mohl nasadit v terénu, ani technikou jako jsou lodě či automobily. Při svých operacích je tak zcela odkázaný na členské státy, sám disponuje jen financemi.

Nabídek z členských států ale přichází „velmi málo“, uvedla mluvčí Frontexu. Nic na tom nezměnila ani srpnová výzva komisaře pro migraci a vnitřní věci Dimitrise Avramopulose, který napsal dopis všem 28 ministrům vnitra s žádosti o poskytnutí pomoci.

Zbytečné peníze

Frontex nyní paradoxně spoléhá především na pomoc ze zemí mimo EU. Island agentuře zapůjčil třetinu svých lodí pobřežní stráže, které se nyní plaví u břehů Řecka a Itálie. Podobně ochotné je i Norsko. Až za nimi následuje Británie, která Frontexu poskytla například výsadkovou loď HMS Bulwark.

Představitelé Frontexu upozornili, že pokud členské státy nezmění svůj přístup, vrátí Evropské komisi agentura část grantu. Mít peníze je „nesmyslné“, pokud je nemáte za co utratit, řekl zástupce ředitele Frontexu Gil Arias-Fernandez.

Le Figaro: Uprchlická krize rozmetala schengenský prostor