Střední a východní Evropa se připravuje na "grexit"

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Řecký odchod z eurozóny, pro který se ujal názel "grexit" vytvořený ekonomy banky Citigroup, by měl okamžitý dopad na středo- a východoevropské země, které jsou první "na ráně". Propad trhů těchto států by mohl být stejně silný jako během příchodu finanční krize v roce 2008, píše agentura Reuters. Některé místní měny tehdy ztratily až třetinu hodnoty. Politici zdůrazňují, že nyní jsou na otřes lépe připraveni.

Východoevropským měnám se přitom nedaří už nyní. V květnu některé z nich zažily v porovnání s dolarem pokles srovnatelný například se syrskou librou a patřily mezi deset měn, které si vůči dolaru vedly nejhůře.

Investoři předpovídají po případném odchodu Řecka z eurozóny, ke kterému by mohlo dojít po opakovaných volbách 17. června, výprodej polských, českých, rumunských, maďarských i dalších aktiv. „Nevyloučil bych podobnou reakci trhů jako tu, ke které došlo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008,“ prohlásil Thanalis Petronikolos z investičního fondu Baring Asset Management, který se specializuje na takzvanou rozvíjející se Evropu, Rusko a Turecko. „Pokud Řecko vystoupí, tak co se stane se zeměmi jako Portugalsko, Irsko, Španělsko nebo Itálie? Budeme se pohybovat v neprozkoumané oblasti,“ dodal.

Čtěte také:

Grexit, geuro, drachmy, lepta: loučení Řecka s eurem se blíží

Řecku mohou v červnu dojít peníze

Například zlotý po pádu banky Lehman Brothers ztratil vůči euru 32,5 procenta a polské burzovní indexy spadly na polovinu své dřívější hodnoty. Fotint ztratil 18 procent, lei 15 procent.

Závislost na vývozu

Eskalace krize eurozóny by mohla výhodní část EU zasáhnout obzvláště silně. Místní ekonomiky jsou totiž závislé na vývozu do západní Evropy. Další možným zdrojem problémů jsou západoevropské banky. V případě nouze by se totiž v první řadě pravděpodobně zbavily svých dceřiných finančních ústavů, které ve střední a východní Evropě kontrolují 70 procent bankovních vkladů. Domácnostem především v Polsku a Maďarsku by propad místních měn způsobil potíže se splácením půjček vedených v euru.

Komentář Davida Marka:

Politici očekávají, že hlavní vlna nákazy přijde přes finanční trhy. „Předpokládám, že velké výkyvy měnového kurzu budou trvat až do řeckých voleb,“ řekl novinářům náměstek polského ministra financí Dominik Radziwill. „Výsledek bude mít obrovský dopad na eurozónu. Euro a přeneseně také zlotý přitom dokážou ovlivnit i průzkumy veřejného mínění,“ dodal. „Nemůžeme vyloučit, že přijdou vážné šokové vlny,“ přidal se maďarský premiér Viktor Orbán.

Pokles už začal

Středoevropské trhy, které na začátku letošního roku silně rostly, začínají po neúspěšných květových parlamentních volbách v Řecku také zpomalovat. Zlotý v květnu vůči euru spadl o 4,9 procenta, od konce roku 2008 se mu podařilo získat zpět jen asi třetinu hodnoty, o kterou přišel po krachu Lehman Brothers. Forint, který se v lednu propadl na své dosavadní minimum 324,2 forintu za euro, v květnu odepsal 4,8 procenta. Česká měna od března oslabila o více než korunu, rumunský lei je na historickém miminu 4,47 lei za eur právě nyní. V případě řeckého exitu by se všechny tyto trendy pohloubily.

Manažer akciového fondu Sporotrend Investiční společnosti České spořitelny Jiří Lengál si myslí, že Řecko „nespáchá sebevraždu“ a v eurozóně zůstane. Dodal ale, že jeho názor je silně menšinový. Podle londýnského ekonoma Thanose Papasavvase budou nyní nejjistější investicí ve střední a východní Evropě české státní dluhopisy. Výnosy těch polských prý naopak porostou.