Střelba na moři. Tchajwan a Filipíny budou řešit konflikt

Tchajwanské námořnictvo kontroluje své vody

Tchajwanské námořnictvo kontroluje své vody

Osmičlenná tchajwanská vyšetřovací komise a stejně početná delegace z Filipín budou v nejbližších dnech prověřovat okolnosti incidentu, k němuž došlo 9. května v oblasti Zvláštní ekonomické zóny (EEZ) v Balintangově kanálu. Tragedie, v jejímž průběhu zahynul 65letý člen tchajwanské posádky Chung Š-čcheng vyhrotila vztahy mezi Tchaj-pejí a Manilou.

Tchaj-wan odmítá kompromisy, požaduje omluvu, finanční odškodnění pro rodinu oběti a také zahájení rozhovorů o možnostech rybaření v oblasti, k nimž by mělo dojít nejpozději koncem měsíce. Situaci komplikuje skutečnost, že Filipíny mají oficiálně uzavřené diplomatické vztahy s ČLR. S Tchaj-wanem však udržují čilé ekonomické vazby, navíc na ostrově pracuje přibližně 87 tisíc občanů Filipín. Tchaj-pej kvůli incidentu již pozastavil vydávání pracovních víz dalším Filipíncům. Několik filipínských pracovníků také čelilo kvůli incidentu útokům ze strany rozezlených Tchajwanců. Vláda v Tchaj-peji vyzývá občany, aby se podobných činů vyvarovali. Napětí mezi oběma stranami kanálu však přetrvává.

Verze, jak ke střelbě filipínské pobřežní hlídky na tchajwanskou rybářskou loď Kuang Ta-sing č. 28 počátkem května vlastně došlo, se totiž různí. Faktem zůstává jedna oběť a 59 děr na tchajwanské lodi způsobených střelami z poloautomatických zbraní. Tchaj-pej trvá na tom, že filipínské plavidlo použilo vůči tchajwanské rybářské lodi nepřiměřenou sílu. Navíc v oblasti EEZ, což odporuje mezinárodním zákonům a také úmluvě OSN o mořském právu.

Manila argumentuje tím, že filipínská pobřežní hlídka řešila přítomnost dvou rybářských lodí v oblasti, o kterou obě země vedou spory. Podle Úřadu pro rybářství a vodní zdroje Filipín se plavidla nacházela 43 námořních mil od Balintangova ostrova. Podle výpovědi velitele kontraadmirála Rodolfa Isorena měla hlídka v úmyslu pouze provést inspekci rybářských lodí. Nicméně menší z nich údajně na výzvy nereagovala a snažila se do filipínského plavidla narážet. Následovala honička na moři, součástí které byla také střelba.

Rybáři nebyli ozbrojení

Tchajwanská strana však podobná zdůvodnění odmítá a poukazuje na to, že filipínské plavidlo bylo šestkrát větší, než loď Kuang Ta-sing č. 28. Rybáři navíc nebyli ozbrojení. I když se Filipíny za incident již omluvily, prezident země Benigno Aquino tak učinil prostřednictvím mluvčího Edwina Lacierda a dokonce poslal na Tchaj-wan svého osobního zástupce, jehož úkolem bylo vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým oběti střelby, efekt byl nakonec opačný. Tchajwanské ministerstvo zahraničí rozezlilo tvrzení Manily, že šlo o „nezamýšlený“ incident.

Zabitý rybář Chung Š-čcheng byl již pohřben a jeho rodina odmítla tento týden žádost filipínské strany o prozkoumání jeho těla. Vyšetřovatelé z Manily si budou muset vystačit s videozáznamem jeho pitvy. Zasažená loď jim však bude k dispozici. Stejně tak na Filipínách plavidlo námořní hlídky, které bude zkoumat pro změnu tchajwanský vyšetřovací tým.

Na moři mezi Tchaj-wanem a Filipínami se však letos v květnu nestřílelo poprvé. K podobnému incidentu došlo již před sedmi lety, kdy dva filipínští policisté v té samé oblasti útočili na tchajwanskou rybářskou loď, přičemž jednoho z členů posádky také usmrtili.