Studie: Epidemii eboly mohlo vyvolat intenzivní pěstování palmy olejné

Palma olejná

Palma olejná Zdroj: Cayambe, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Epidemii eboly v západní Africe mohly vyvolat rozsáhlé změny v zemědělství v Guineji a Libérii. Podle magazínu Environment and Planning se onemocnění nejprve objevilo v oblastech, kde se v posledních letech rozšířilo pěstování palmy olejné – na níž se živí netopýři přenášející ebolu.

Dosavadní výzkumy pátrající po příčině aktuální epidemie eboly, se obvykle zaměřují na první pacienty, kteří ebolou v Guinei onemocněli. Studie, na kterou upozorňuje Environment and Planning, ale tvrdí, že „ebola v místní populaci mohla kolovat řadu let“, aniž by „místní zaznamenali její výskyt“. Onemocnění se prý mohlo v oblasti vyskytovat až deset let, aniž by vyvolalo epidemii.

Studie ovšem upozorňuje na to, že v oblasti, kde epidemie propukla jako první, v posledních letech vznikly rozsáhlé plantáže s palmou olejnou. Spolu s okolními hustými lesy tak vzniká ideální prostředí pro výskyt kaloňů plavých, známých přenašečů eboly.

Tito blízcí příbuzní netopýrů se živí plody palmy olejné. Vědci navíc přinášejí další důkaz – epidemie propukla na vrcholu sklizně, kdy byla největší pravděpodobnost, že lidé přijdou s kalony do kontaktu.

Pěstování palmy olejné se v Guinei rychle rozšiřuje od roku 2007, kdy guinejská vláda začala vyvážet palmový olej. Zároveň si naplánovala, že zvýší produkci oleje. Nové plantáže, vznikající uprostřed džungle, se na tomto růstu měly podílet přibližně z poloviny.