Sturgeonová: Skotsko nemůže být nuceno k odchodu z EU

Skotsko, ilustrační foto z hlasování o nezávislosti Skotska

Skotsko, ilustrační foto z hlasování o nezávislosti Skotska Zdroj: CTK

Skotsko nemůže být proti své vůli donuceno k odchodu z Evropské unie, prohlásila v Bruselu skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Varovala přitom, že výsledek celobritského referenda o setrvání v EU, které do konce roku 2017 vyhlásí konzervativní vláda premiéra Davida Camerona, by tak mohl bezprostředně vést k dalšímu hlasování o nezávislosti Skotska.

Vrcholná představitelka Skotské národní strany (SNP), která v květnových parlamentních volbách v Británii zaznamenala historický úspěch, se v Bruselu prezentovala jako jasně proevropská politička. Skotové loni v září ve vlastním, ostře sledovaném referendu, odmítli nezávislost na Londýnu.

Pětimilionové Skotsko si podle své první ministryně dobře uvědomuje výhody, které plynou z jednotného trhu Evropské unie, přeshraniční vědecké spolupráce či společného řešení otázek jako jsou změny klimatu nebo energetická bezpečnost.

EU vidíme jako pozitivní sílu pro Skotsko a pro Evropu jako takovou

„EU vidíme jako pozitivní sílu pro Skotsko a pro Evropu jako takovou,“ poznamenala Sturgeonová. Odmítla ale možnost, že by Británie nebo případně někdy v budoucnu samostatné Skotsko přijalo jako svou měnu euro. Unie by podle ní také měla nechat na členských státech ty oblasti, kde mohou samy země či regiony lépe najít řešení.

Sturgeonová kritizovala rétoriku části konzervativců, kteří se podle ní chovají, jak kdyby pro občany Británie mělo členství v EU získat smysl až poté, co Cameron dokončí svá - nyní zahajovaná - jednání o změně podoby vzájemných vztahů. Britský premiér slíbil, že před uspořádáním referenda se pokusí s evropskými partnery dojednat nové podmínky spolupráce. Významní evropští politici podle Sturgeonové podporují myšlenku „spravedlivé dohody“, nelíbí se jim ale snahy o komplikované nové dojednání základních evropských smluv.

Nicola SturgeonNicola Sturgeon|Nicola Sturgeonskotská první ministryně Nicola Sturgeon

„Ráda bych od britské vlády viděla daleko pozitivnější pohled. Pokud chce, abychom v unii zůstali, měla by lidem dát něco, pro co mohou hlasovat,“ poznamenala Sturgeonová.

Mezi návrhy na organizaci referenda o EU, které skotská první ministryně v debatě bruselského Střediska evropských politik (EPC) zmínila, nechyběl ale ani požadavek na „dvě většiny“. Tedy, aby o výsledku hlasování nerozhodovala jen prostá většina, ale aby srovnatelnou roli hrály i výsledky v jednotlivých částech Velké Británie, tedy ve Walesu, Anglii, Skotsku či v Severním Irsku. „Říkají nám, že jsme rodina národů. Nikdo by tedy neměl nikomu nic diktovat,“ poznamenala.

Británie žije úvahami o měnové unii