Súdánci rozjeli proces se zadrženým Čechem, viní ho ze špionáže a spiknutí

Velká mešita v súdánském Chartúmu

Velká mešita v súdánském Chartúmu Zdroj: Profimedia.cz

Po dlouhých osmi měsících od uvěznění začal v súdánském Chartúmu soudní proces s českým protestantským aktivistou Petrem Jaškem. Súdánští žalobci ho viní mimo jiné ze špionáže a spiknutí proti státu. Jašek v muslimském Súdánu natáčel svědectví o pronásledování křesťanů. Zatčen byl loni v prosinci mimo jiné i kvůli nelegálnímu přechodu hranice. Česká diplomacie dosud marně usilovala o jeho propuštění.

„Řízení ve věci pana Jaška v Súdánu již začalo, je obviněn z několika trestných činů,“ potvrdila pro server E15.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Proces odstartoval již v neděli 21. srpna, přičemž Petr Jašek je souzen spolu s dalšími třemi súdánskými pastory.

Podle zahraničních serverů súdánská prokuratura proti mužům vznesla celkem osm obvinění. Vedle zmíněné špionáže a spiknutí to je například podněcování k opozici proti veřejným orgánům za použití násilí, vstup a fotografování na vojenském území nebo šíření falešných informací. Jašek je také viněn z porušení imigračních zákonů a provádění dobrovolnické práce bez oficiálního povolení.

Za některá obvinění prý sice hrozí doživotí nebo dokonce trest smrti, mluvčí obhajoby Dimas Marajan je ale optimistický. „Státní prokuratura vznesla proti obžalovaným vážná obvinění, bude ale obtížné je prokázat podle zákona,“ citovala zahraniční média Dimase Marajana. Ten zároveň dodal, že podle jeho názoru je postavení obžalovaných povzbudivé. U soudu Jašek popřel svou výpověď, tak jak byla uvedena v obžalobě, s odkazem na špatný překlad.

Súdánská zpravodajská a bezpečnostní služba NISS, která má v této východoafrické zemi rozsáhlé pravomoci, českého aktivistu zadržela loni v prosinci kvůli pomáhání křesťanům a nelegální překročení hranice mezi Súdánem a Jižním Súdánem. Od té doby byl třiapadesátiletý Jašek bez soudu ve vězení. Některé servery upozornily, že podle zákonů Súdánu musí být uvězněný člověk do 45 dnů buď propuštěn, nebo kauza musí dotažena k soudu. V případě Jaška to trvalo osm měsíců, tedy kolem 240 dnů.

Petr JašekPetr Jašek|Archiv E15Petr Jašek na fotografii Interpolu.

Česká diplomacie, která dosud neúspěšně jednala o Jaškově propuštění, se i nadále snaží muži pomáhat. „Případ pozorně sleduje naše velvyslanectví v Káhiře, jehož zástupce pravidelně navštěvuje, po předchozím svolení súdánských úřadů, pana Jaška v detenčním zařízení v Chartúmu. Velmi dobře taktéž funguje spolupráce s velvyslanectvím Švýcarska v Chartúmu. Případu se aktivně věnuje rovněž honorární konzul ČR v Chartúmu Mohamed Afifi,“ popsala Lagronová.

Podle dřívějších informací Mf Dnes je klíčovým důkazem proti Jaškovi videonahrávka, kterou v Súdánu pořídil. Popálený muž na ní popisuje, jak přišel ke svému zranění. Podle Jaška se to stalo při násilnostech muslimů proti křesťanům. Jenže muž z videa svou výpověď před súdánskými úřady nakonec popřel s tím, že si zranění přivodil při autonehodě a Jašek jeho slova překroutil.

Petr Jašek je český protestantský aktivista a dokumentarista, který se dlouhodobě zabývá informováním o pronásledování křesťanů a organizováním pomoci pro ně. Podle MfD Jaškovu cestu do Afriky financovala americká náboženská organizace Voice of Martyrs (Hlas mučedníků), pro jejíž tuzemskou pobočku Jašek pracoval. Filiálka sídlí v Jindřichově Hradci pod názvem Občanské hnutí Pomoc pronásledované církvi.