Summit EU se věnuje bezpečnostní a obranné politice NATO

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: ctk

Debatou o bezpečnostní a obranné politice v Bruselu začal druhý jednací den summitu Evropské unie. Na schůzku premiérů a prezidentů dorazil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Při příchodu řekl, že se těší na diskusi o tom, jak by bylo možné spolupráci obou uskupení posílit.

„Jsme různé organizace, ale máme mnoho společného. Devět z deseti občanů EU žije ve členské zemi NATO. Sdílíme stejné hodnoty i stejné bezpečnostní prostředí,“ poznamenal Stoltenberg při příjezdu.

Právě toto bezpečnostní prostředí se v posledních měsících mění a podle generálního tajemníka aliance se na něj musí EU i NATO adaptovat. Stoltenberg připomněl, že jeho organizace už kroky k posílení kolektivní obrany udělala. „Vítám také snahy unie svou obranu posílit. Silná Evropa posiluje také NATO,“ dodal Stoltenberg.

Alianční ministři obrany jednali v Bruselu ve středu a ve čtvrtek. Hodnotili pokrok NATO při plnění toho, na čem se lídři členských zemí dohodli loni v září na summitu ve Walesu. Aliance tam v reakci na postup Ruska v ukrajinské krizi rozhodla posílit svou přítomnost na východě Evropy a zřídit nové síly velmi rychlé reakce. Vše by mělo být dokončeno do příštího summitu NATO ve Varšavě v létě 2016.

Navýšení výdajů na obranu

Také návrh závěrů summitu Evropské unie k této problematice upozorňuje na dramatickou změnu evropského bezpečnostního prostředí. A zmiňuje potřebu reakce v několika oblastech, včetně například boje s terorismem nebo rozvoje kapacit a schopností v rámci Společné bezpečnostní a obranné politiky včetně dostatečných výdajů na obranu členských zemí a lepší koordinaci rozvoje evropské obrany.

Dnešní jednání summitu se po dramatické noční diskusi o migraci má věnovat i hospodářským otázkám či diskusi o rozvoji jednotného digitálního trhu. Její význam při příchodu zdůraznil například estonský premiér Taavi Roivas.

Názory odjinud: NATO posiluje východní hranici