Summit EU vybere své představitele, šanci má Tusk a Mogheriniová

Polský premiér Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk Zdroj: ctk/AP

Velkou šanci na post prezidenta Evropské unie má podle diplomatických zdrojů polský premiér Donald Tusk. O tom, zda skutečně post po dosluhujícím Hermanu Van Rompuyovi převezme, byl měl rozhodnout dnešní unijní summit v Bruselu.

Představitelé členských zemí budou rovněž vybírat šéfa diplomacie evropské osmadvacítky. Tím by se mohla stát italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová, která má podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda podporu levicových představitelů unijních zemí.

Tuska by ve funkci „evropského“ prezidenta, tedy stálého předsedy unijních summitů, rád viděl podle listu The Guardian britský premiér David Cameron. Ačkoli Tuskova nominace má podle diplomatů širokou podporu, tak zcela rozhodnuto zřejmě není, neboť finský premiér Alexander Stubb prohlásil, že polský ministerský předseda musí čelit přinejmenším stejné konkurenci od své dánské kolegyně Helle Thorningové-Schmidtové. Ta ovšem ve čtvrtek v dánském parlamentu prohlásila, že se o tento vysoký unijní post nechce ucházet.

Tusk má podporu i českého premiéra

Také český premiér Bohuslav Sobotka se dnes před odletem do bruselu vyslovil pro Tuska ve funkci šéfa Evropské rady.

Dříve se spekulovalo, že Varšava měla v úmyslu získat křeslo unijního šéfa diplomacie pro svého ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Sikorski ale podle analytiků odcházející unijní ministryni zahraničí Catherine Ashtonovou pravděpodobně nenahradí, neboť se zdá, že Polsko získá v EU prezidentský post.

Nástupcem Ashtonové by mohla být Mogheriniová. Hollande dnes před odjezdem na summit prohlásil, že v její zvolení chová „vysoké naděje“, neboť ji podpoří další levicoví vůdcové zemí EU.

Volba konzervativce Tuska a sociální demokratky Mogheriniové, pokud se potvrdí, bude odrážet výsledek, který unijní představitelé očekávají. Vysoké funkce totiž mají podle bruselských představ dodat rovnováhu mezi zájmy levicových a pravicových bloků, mezi východní a západní částí EU a jižními a severními státy a v neposlední řadě je cílem uspokojit požadavek na více žen v nejvyšších pozicích EU.

Porošenko i Barroso od summitu EU čekají rozhodnutí o sankcích
Ukrajinský prezident Petro Porošenko nepochybuje, že summit EU dnes pověří Evropskou komisi, aby připravila další podobu protiruských sankcí. Uvedl to v Bruselu po dnešním jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem. Ten očekává, že lídři evropské osmadvacítky budou po nynější eskalaci situace na Ukrajině k novému kolu opatření připraveni.
„Mohu říci, že v komisi jsme už posoudili různé možnosti, pokud by země chtěly přistoupit k další úrovni sankcí,“ řekl Barroso na tiskové konferenci po jednání s Porošenkem. Připomněl, že státy EU už daly najevo připravenost nyní platná opatření zesílit v případě dalšího zhoršení napětí na Ukrajině. Pouze členské země EU ale mohou o takovém kroku rozhodnout, připomněl Barroso.