Summit EU: začíná se řešit možný samostatný rozpočet eurozóny

EU, summit

EU, summit Zdroj: CTK

Lídři Evropské unii na dnes skončeném summitu pověřili unijního prezidenta Hermana Van Rompuye, aby "prozkoumal" myšlenku vzniku samostatného rozpočtu eurozóny. O ní se v EU začalo mluvit v posledních týdnech, vše je ale teprve na začátku. Jasné není například to, k čemu by měl či mohl takový rozpočet vlastně sloužit, jakým způsobem by měl být financován či jakou výši by mohl mít.

Van Rompuy by měl připravit pro unijní špičky podrobnější zprávu k této myšlence na prosincový summit. Lídři by tam pak měli říct, jestli o něco takového je vlastně v unii zájem a jakým způsobem s tím dál pracovat.

Současně Van Rompuy během krátké tiskové konference po skončení summitu zdůraznil, že tato debata bude zcela oddělena od „těžkých jednání“, které unii v příštích týdnech čekají a které se týkají finančního rámce EU pro roky 2014 až 2020.

O tomto dlouhodobém rozpočtu se bude jednat na mimořádném summitu 22. a 23. listopadu, přičemž se dají očekávat zdlouhavé a ostré střety. Půjde o to, jak nastavit, kolik kdo bude do společné kasy dávat peněz a kolik z ní kdo získá zpět ve formě nejrůznějších dotací.

Londýn tlačí na úspornější unijní rozpočty

Britský premiér David Cameron se nedávno nechal slyšet, že není proti myšlence samostatného rozpočtu eurozóny. Dodal, že by se v takovém případě ale mělo uvažovat o redukci unijního rozpočtu. „Jedno nemá vůbec nic společného s tím druhým. Debata byla v tomto velmi jasná,“ řekl k tomu Van Rompuy.

Londýn patří mezi zastánce úspornějšího rozpočtu EU. Dnes Cameron zopakoval, že v případě, že britské požadavky nebudou v jednáních o příštím dlouhodobém rozpočtu uspokojeny, je připraven nový finanční rámec zablokovat.

„Když se státy eurozóny rozhodnou hledat zdroje pro kroky, které se jich týkají, není (rozpočet EU) náhražkou. Je dodatkem,“ řekl k myšlence vytvoření samostatného rozpočtu eurozóny francouzský prezident François Hollande. „Žádná země nemůže eurozóně zabránit v tom, aby se pohnula dopředu, když bude chtít,“ dodal.

Schwarzenberg: vznik rozpočtu eurozóny by unii dál rozděloval

Rakouský kancléř Werner Faymann nicméně podotkl, že Vídeň s touto myšlenkou nesouhlasí. „Jsme proti tomu, protože tvrdíme, že rámcový plán musí být vytvořen pro celou Evropskou unii. „Pokud chceme používat rozpočet na boj s nezaměstnaností mladých či podporu vzdělání, proč bychom měli tvrdit, že jedině pro eurozónu? To je nezbytné pro všechny státy EU,“ dodal.

„Je to myšlenka, o které je nutné diskutovat,“ řekl k tomu už ve čtvrtek český premiér Petr Nečas. Zároveň však poznamenal, že si neumí představit, že by tento samostatný rozpočet eurozóny byl financován z unijního dlouhodobého finančního rámce. Za určitých předpokladů by si ale jeho existenci dovedl představit.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg v úterý řekl, že případný vznik samostatného rozpočtu 17členné eurozóny by unii dál rozděloval.