Sunak obměňuje kabinet. Novým ministrem zahraničí se stal bývalý šéf Downing Street Cameron

Návrat Davida Camerona: Stal se novým britským ministrem zahraničí (13.11.2023)

Návrat Davida Camerona: Stal se novým britským ministrem zahraničí (13.11.2023) Zdroj: Reuters

Bývalý premiér David Cameron se stal novým britským ministrem zahraničí. Do funkce ho v rámci výrazné obměny svého kabinetu jmenoval ministerský předseda Rishi Sunak, potvrdila Downing Street. Cameron se postu šéfa diplomacie ujímá po Jamesovi Cleverlym, který se postavil do čela resortu vnitra poté, co z něj dnes Sunak odvolal Suellu Bravermanovou.

„Před námi je řada znepokojivých mezinárodních výzev, včetně války na Ukrajině a krize na Blízkém východě,“ řekl Cameron krátce po svém jmenování do funkce. Doufá, že jeho zkušenosti z minulosti přispějí k tomu, že Sunakovi pomůže s řešením klíčových úkolů v zahraniční politice.

Zpravodajský server britské BBC označil Cameronův návrat do vlády za překvapivý. Tento politik britský kabinet vedl v letech 2010 až 2016 a na premiérskou funkci rezignoval poté, co v referendu o vystoupení Británie z Evropské unie zvítězili stoupenci brexitu.

Cameronovi pogratuloval na sociální síti X český ministr zahraničí Jan Lipavský. Napsal, že se těší na další prohlubovaní česko-britských vztahů a další obranu východního křídla; Británie i Česko jsou spojenci v NATO.

Odvolání ministryně vnitra

Pondělní personální změny britské vlády začaly odvoláním ministryně vnitra Bravermanové, jež byla v posledních dnech terčem kritiky kvůli svému ostrému útoku na londýnskou metropolitní policii. Ta je podle ní zaujatá a nedostatečně zasahuje proti účastníkům demonstrací na podporu Palestiny. Před několika dny Bravermanová v deníku The Times psala o „propalestinských davech“ a obvinila policii, že při postupu na demonstracích uplatňuje „dvojitý standard“ a toleruje, že demonstranti podporující Palestinu porušují zákon. Později vyšlo najevo, že Downing Street článek neschválila. Dnes po odchodu z premiérova sídla řekla, „pracovat jako ministryně vnitra bylo největší ctí“ a že se dále vyjádří, „až na to přijde čas“.

Cleverly krátce po vydání oficiálního potvrzení o jmenování do funkce ministra vnitra řekl, že jeho cíl „je jasný - chránit lidi v této zemi“.

Bravermanová působila jako ministryně vnitra ve vládě Liz Trussové od loňského září do října, z postu ale musela odejít kvůli tomu, že ze soukromého e-mailu v rozporu s předpisy poslala oficiální dokument. Do funkce ji ale o několik dnů později znovu jmenoval Sunak, který se postu britského ministerského předsedy ujal po rezignaci Trussové.

Agentura DPA o Bravermanové píše jako o nadějné kandidátce na šéfku britských konzervativců v případě, že strana v parlamentních volbách naplánovaných na příští rok prohraje. To se očekává, konzervativci v průzkumech za labouristy výrazně zaostávají. Objevují se spekulace, že kritikou na adresu londýnské policie a dalšími pravicově populistickými výroky si Bravermanová připravovala pozici jako kandidátka pravicového křídla Konzervativní strany .