Svět debatuje o regulaci internetu, čeká se tvrdý střet

Hackeři

Hackeři Zdroj: profimedia.cz

Střet Ruska, Číny, arabských a afrických států s USA, Evropou a dalšími zeměmi o pravidlech provozu internetu se čeká na mezinárodní konferenci v Dubaji, která začíná příští týden. První tábor volá po posílení kontroly internetu a zpoplatnění mezinárodního přenosu dat, druhý tábor nesouhlasí a bojí se, že omezení by mohla zablokovat dosavadní organický růst internetu.

EU se podle agentury Reuters postaví po bok Spojených států, které již dřív uvedly, že hodlají proti jakýmkoliv internetovým restrikcím tvrdě bojovat. Tento postoj podporují rovněž Kanada, Austrálie, Mexiko a další země.

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová tvrdí, že některé návrhy na regulaci představují hrozbu pro rozvoj internetu jako klíčového prvku komerční infrastruktury. „Internet funguje. Pokud to není porouchané, nespravujte to “ prohlásila tento týden Kroesová.

EU nesouhlasí s identifikací uživatelů internetu

Rusko například požaduje, aby jednotlivé země měly rozsáhlá práva k regulaci obsahu a struktury internetu v rámci svých hranic. Skupina arabských a afrických zemí zase prosazuje celosvětovou identifikaci uživatelů internetu.

Rusko a další státy snahy monitorovat internetový provoz zdůvodňují rostoucí hrozbou kyberútoků. Podle EU je to ale jen zástěrka pro restrikce a omezení svobody projevu.

Daň za přenos dat do zahraničí?

Arabské a africké země také prosazují, aby webové firmy jako Google, Skype či Facebook platily za přenos dat do zahraničí. Rozvíjející se země by tak prý chtěly získat peníze na rozšiřování internetové infrastruktury.

Podle kritiků jsou však takovéto návrhy nerealizovatelné, protože data obvykle projdou řadou sítí v několika zemích, než se dostanou ke konečnému uživateli. „Nápad, že se to všechno bude sledovat a účtovat, je směšný,“ uvedl James Waterworth z americké asociace počítačového a komunikačního průmyslu, která zahrnuje například firmy Microsoft a Facebook.

Podle internetových aktivistů by navíc takovéto poplatky mohly vést k nedostatku informací v chudších zemích. „Kdo by měl zájem poskytovat data, kdyby za to musel platit?“ uvedl Markus Kummer z ženevského institutu Internet Society.

Google povzbuzuje aktivisty na sociálních sítích

Konference Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) začne v pondělí a potrvá do 14. prosince. ITU je nyní součástí Organizace spojených národů, existuje však již téměř 150 let. Většina ze 193 členských zemí ITU podle agentury Reuters podporuje myšlenku, že by měl internet spravovat spíše tento orgán než současná směsice soukromých podniků a neziskových skupin. Nový systém je podle těchto zemí potřebný například k řešení rostoucí internetové kriminality.

Pokud většina členů schválí kontrolu ITU nad internetem, může to v řadě zemí vést ke sporům, zda takovouto dohodu ratifikovat. Technologické společnosti by se proti takovéto dohodě mohly snažit poštvat běžné uživatele internetu, napsala agentura Reuters.

Internetový gigant Google již minulý týden vyzval uživatele, aby na sociálních sítích vyjádřili „podporu svobodnému a volnému internetu“. Snahy o regulaci internetu podle Googlu odrážejí úsilí některých vlád a státních telekomunikačních úřadů o prosazování jejich moci. „Tyto neustále snahy jsou pouze důkazem, že tento druh dinosaurů s mozky velikosti hrášku ještě nezjistil, že již vyhynul,“ řekl agentuře Reuters jeden z vedoucích pracovníků Googlu.