Svět se bojí, že Čína už nechce ropu. Ceny černého zlata padají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ropná plošina
těžba ropy,
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Ceny ropy zahájily týden poklesem, který byl reakcí na slabší aktivitu čínských rafinerií a s tím související obavy z poklesu poptávky po ropě v Číně. Opačný vliv na ceny však měla perspektiva snížení těžby ropy v Libyi.

Večer se propad ještě urychlil, k čemuž přispěl silnější dolar. Severomořský Brent krátce odepisoval až 2,7 procenta na 50,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla na 47,54 dolaru a ztrácela 2,6 procenta.

Čínské rafinerie v červenci v průměru zpracovávaly 10,71 milionu barelů ropy denně, což bylo o 500 tisíc barelů pod červnovou úrovní a nejníže od loňského září. Propad byl větší, než čekali analytici a prohloubil obavy, že záplava ropných produktů povede k dalšímu oslabení poptávky po ropě v Číně. Ceny ropy ale stačuje i vyšší vrtná aktivita v USA.

Dolar po prudkém poklesu v minulém týdnu, způsobeném eskalací napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy, dnes na devizových trzích zpevňuje. Mezi investory je znovu zájem o rizikovější investice, neboť víkend nepřinesl žádné další zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi nepřinesl. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před devátou hodinou večerní přidával 0,4 procenta na 93,42 bodu.

Libyjská státní ropná společnost oznámila, že vyšetřuje porušování bezpečnostních pravidel na ropném poli Sharara, které je největším nalezištěm v zemi. Neuvedla však, zda tím byla ovlivněna také těžba. Ta se pohybuje kolem 270 tisíc barelů ropy denně, uvedla agentura Reuters.