Svět truchlí nad Šaronem, Palestinci slaví

Ariel Šaron

Ariel Šaron Zdroj: ctk

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron by jednou z nejvýznamnějších osobností v historii své země, myslí si světoví státníci. Palestinští představitelé ovšem nad jeho smrtí neskrývají radost. Pětaosmdesátiletý politik zemřel po osmi letech v kómatu, do kterého upadl po rozsáhlém infarktu.

Francouzský prezident François Hollande označil Šarona za významnou osobnost v historii Izraele. „Po dlouhé vojenské a politické kariéře se rozhodl se obrátit k dialogu s Palestinci,“ sdělil v krátkém prohlášení.

„Ariel Šaron je jednou z nejvýznamnějších osobností v izraelské historii a jako předseda vlády dělal odvážná a kontroverzní rozhodnutí ve snaze o mír. Izrael dnes ztratil důležitého vůdce,“ reagoval britský premiér David Cameron.

„Šaron byl hrdinou svého lidu, nejprve jako voják a pak jako státník,“ podotkl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Na Šarona se bude vzpomínat pro jeho politickou odvahu a odhodlání provést bolestivé a historické rozhodnutí o stažení izraelských osadníků a vojáků z pásma Gazy,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin v soustrastném telegramu premiéru Netanjahuovi napsal, že Rusko bude na Šarona vzpomínat jako na „důsledného zastánce rozvoje přátelských rusko-izraelských vztahů“. Šaron podle Putina významně osobně přispěl k upevnění vzájemně výhodné spolupráce. Jeho osobní vlastnosti a ochrana izraelských zájmů se těšily velké úctě mezi izraelskými občany a posílily i jeho autoritu na mezinárodní scéně, citovala z Putinova dopisu tisková služba Kremlu.

Ariel Šaron s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2005Ariel Šaron s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2005 | CC BY 3.0: www.kremlin.ruAriel Šaron s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2005

„Ariel Sharon byl izraelský vlastenec, který má velké zásluhy o svou zemi. Se svým odvážným rozhodnutím odsunout izraelské osadníky z pásma Gazy učinil historický krok na cestě k dohodě s Palestinci,“ reagovala německá kancléřka Angela Merkelová. Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera byl Šaron „doslova od počátku neúnavným obráncem své milované vlasti, Izraele“.

Bývalý americký prezident Bill Clinton a jeho manželka, bývalá ministryně zahraničí Hillary, ve své společné reakci uvedli, že Šaron „věnoval svůj život Izraeli, aby mu dal život, udržel jej a zachoval, a na konci své dlouhé kariéry vytvořil novou politickou stranu zaměřenou jen mír a trvalou bezpečnost“.

Palestinci neskrývají radost

Palestinci na Šarona vzpomínají jako na zločince. Mluvčí palestinské protiizraelského Hamasu Samí abú Zuhrí řekl, že teď, „po odchodu tohoto tyrana Hamas ještě více věří ve své vítězství“. „Náš národ dnes pociťuje velké štěstí s odchodem toho zločince, jehož ruce byly potřísněny krví našich lidí a našich vůdců tady i v exilu,“ řekl abú Zuhrí.

Ani zástupce Fatahu, tedy organizace, která s Izraelem na rozdíl od Hamasu vede mírové rozhovory, se netajil radostí. Džibríl Radžúb řekl agentuře AFP, že Šaron „byl zločinec, který nese odpovědnost za smrt (bývalého palestinského vůdce Jásira) Arafata. Doufali jsme, že ho bude soudit Mezinárodní trestní soud jako válečného zločince,“ prohlásil.

PROFIL: Netanjahu slibuje historický kompromis s Palestinci. Ten ale nepřijde