Světová banka: Ruská krize může trvat několik let

Moskva

Moskva Zdroj: ctk/AP

Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Vliv západních sankcí uvalených na zemi kvůli ukrajinské krizi totiž může přetrvávat ještě řadu let, zatímco ropa bude dál relativně levná. Uvedla to Světová banka, která zároveň zhoršila svou prognózu výkonu ruské ekonomiky v tomto a v příštím roce.

Banka nyní odhaduje, že hrubý domácí produkt Ruska v tomto roce klesne o 3,8 procenta. V příštím roce se sníží o další 0,3 procenta. Předpokládá to v pesimističtějším scénáři. Ten počítá s tím, že ceny ropy v příštích dvou letech stoupnou jen minimálně. Letos se ustálí průměrně na 53 dolarech za barel a v příštím roce budou o čtyři dolary na barel vyšší.

Tato prognóza je podstatně horší než prosincový odhad Světové banky, který pro tento rok předpokládal pokles ruské ekonomiky o 0,7 procenta. Pro následující rok již očekával návrat k růstu, odhadovanému na 0,3 procenta.

Tempo růstu ruského HDP

Banka ale zveřejnila i optimističtější výhled. Ten se opírá o postupné zotavení cen ropy na průměrnou cenu 65,5 dolaru za barel v letošním a 68,7 dolaru za barel v příštím roce. Ruská ekonomika by v takovém případě letos klesla o 2,9 procenta. V příštím by stoupla o 0,1 procenta.

Sankce mohou škodit i po zrušení

Podle hlavní ekonomky Světové banky pro Rusko Birgit Hanslové je velkým úkolem ruské politiky přizpůsobit se „nové realitě cen ropy“ a „podmínkám sankcí“. Nejnovější zpráva předpokládá, že restrikce zůstanou v platnosti ještě v příštím roce. Jejich dlouhodobě škodlivý vliv by ale mohl být patrný i poté, až budou zrušeny. Západní sankce také pravděpodobně prohloubí stávající nouzi o investice.

Vývoj cen ropy Brent

Ruskou ekonomiku vedle západních sankcí a pádu cen ropy loni podkopával také propad rublu. Ruská měna loni navzdory intervencím centrální banky oslabila vůči dolaru o více než 40 procent.

Centrální banka odhaduje tempo letošního hospodářského poklesu na 3,5 až čtyři procenta. Oživení lze čekat v roce 2017, kdy by hospodářský růst mohl přesáhnout šest procent, uvedla banka v polovině března. Tehdy také snížila svou základní úrokovou sazbu o jeden bod na 14 procent, aby se tak pokusila domácí ekonomiku podpořit.

Ruský statistický úřad potvrdil, že hrubý domácí produkt Ruska loni stoupl o 0,6 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí meziroční tempo růstu podle úřadu zpomalilo na 0,4 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících.