Světové zbrojní výdaje rostou poprvé za pět let. Posiluje hlavně Asie

Indické rakety na podovzku Tatra

Indické rakety na podovzku Tatra Zdroj: CC BY-SA 3.0: Hemant.rawat1234 - Wikimedia Commons

Světové těžiště vojenské moci se přesouvá na východ. Na rozdíl od Evropy a USA totiž asijské státy navyšují své vojenské rozpočty. Například Čína v roce 2015 za zbraně utratí více, než Francie, Velká Británie a Německo dohromady. Jejich vojenské výdaje jsou přitom nejvyšší v Evropě.

Zbrojní výdaje letos poprvé od roku 2009 porostou. Zatímco Čína, Indie a Rusko utrácejí za zbraně stále více, Evropa a USA šetří, vyplývá z každoročního přehledu analytické společnosti IHS, který zahrnuje 77 nejdůležitějších vojenských mocností světa. Čtyři z pěti trhů s nejsilnějším růstem leží na Blízkém východě, dodává studie. Například armádní rozpočet Saúdské Arábie se v poslední dekádě ztrojnásobil.

Dosud nejmocnější vojenská aliance NATO tak bude nadále ztrácet význam. Státy mimo NATO ji ve výši výdajů překonají nejpozději v roce 2021. Propad výdajů evropských zemí je ještě rychlejší, v roce 2015 by celou Evropskou unii měly překonat jen Čína a Rusko.

Podle analytiků se přesto Západ zatím nemusí tohoto posunu obávat. Potrvá ještě desítky let, než východní země doženou jeho technologickou převahu. Z růstu vojenských výdajů ale mohou těžit ekonomickou krizí silně zasažené evropské a americké zbrojní koncerny.

„Zaznamenali jsme výrazný růst výdajů v Rusku, Číně, Indii. Saúdské Arábii a Ománu,“ uvedl analytik IHS Craig Caffrey. „V mnohých státech NATO naopak erár šetří, výdaje armády sledují hospodářský růst,“ dodal.

V roce 2015 Čína za zbraně utratí 159,6 miliardy dolarů. Na snímku stíhačka J-31V roce 2015 Čína za zbraně utratí 159,6 miliardy dolarů. Na snímku stíhačka J-31 | huanqiu.comV roce 2015 Čína za zbraně utratí 159,6 miliardy dolarů. Na snímku stíhačka J-31

Propad evropské a americké poptávky podle něj vyrovná růst jinde ve světě. „O roku 2016 dojde k silnému růstu,“ myslí si analytik. Především blízkovýchodní armády nešetří. Například Omán loni za zbraně utratil 9,2 miliardy dolarů, což je ve srovnání s rokem 2011 růst o 115 procent.

Celkové zbrojní výdaje asijských zemí rostou už od roku 2009. V roce 2020 by měl region odpovídat za 28 procent tržeb zbrojních společností. Jedním z důvodů růstu je posilování čínské armády a obava dalších zemí regionu z vojenské dominance Číny.

Čína své sousedy znepokojuje především opakovaným vznášením nároků na dvě skupiny neobydlených pacifických ostrovů, o které se po desetiletí pře několik zemí. Své vojenské rozpočty posilují Austrálie, Jižní Korea i Indie. Také Japonsko, které dlouhodobě prosazovalo úsporný kurz, chystá na letošek zvýšení výdajů.