Světové zbrojní výdaje: USA šetří, Saúdská Arábie láme rekordy

Stíhací letoun americké armády

Stíhací letoun americké armády Zdroj: ctk/AP

Výdaje na zbrojení se ve světě v roce 2014 oproti minulým letům příliš nezměnily. O něco nižší zbrojní rozpočet USA a západoevropských států vyrovnaly zvýšené výdaje v jiných zemích. Oznámil to ve své výroční zprávě Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Americké zbrojní výdaje se loni snížily o 6,5 procenta v důsledku rozpočtových škrtů vyvolaných snahou snížit deficit státních financí. Snížení výdajů v USA ale v celosvětovém měřítku podle SIPRI kompenzovaly výdaje spojené s konflikty na Blízkém východě, na Ukrajině a v Africe.

Výdaje na zbrojení výrazně zvýšily Rusko, Čína a Saúdská Arábie, která vynaložila na nákup zbraní o rekordních 17 procent víc než v předešlém roce.

Konflikt na Ukrajině přinutil podle švédského institutu mnohé státy zvýšit zbrojní rozpočty. Týká se to některých zemí střední Evropy a pobaltských a skandinávských států. Pět největších západoevropských vojenských velmocí - Francie, Británie, Německo, Itálie a Španělsko - naproti tomu výdaje na zbrojení snížily a mírné škrty plánují i letos.

Světové výdaje na obranu (v miliardách dolarů)Světové výdaje na obranu (v miliardách dolarů)Světové výdaje na obranu (v miliardách dolarů) | SIPRIZdroj: SIPRI

„Krize na Ukrajině zásadně změnila bezpečnostní situaci v Evropě, ale dopad na zbrojní rozpočty je zatím patrný jen v zemích sousedících s Ruskem. Jinde diktují výši rozpočtů úspory,“ prohlásil programový ředitel SIPRI Sam Perlo-Freeman.

Ukrajina loni zvýšila zbrojní rozpočet o pětinu a letos ho chce zdvojnásobit. S vyššími výdaji na nákup zbraní počítá i Moskva v souladu s plánem přezbrojení armády, který byl schválen už před začátkem ukrajinského konfliktu, uvádí zpráva SIPRI.