Světový fotbal vydělává stále více, králem je Real

Stadion Real Madridu

Stadion Real Madridu Zdroj: dmoz via Flickr

Nový žebříček nejbohatších fotbalových klubů uvádí, že v minulé sezóně mělo 20 klubů s největšími příjmy zisky ve výši 6,6 miliardy eur, což oproti předchozímu roku představuje osmiprocentní nárůst.

Již pojedenácté v řadě stojí v čele žebříčku společnosti Deloitte Real Madrid, s celkovými výnosy za sezónu 2014/2015 dosahujícími 577 milionů eur. K tomuto růstu přispěly zejména komerční výnosy, které oproti předcházející sezóně vzrostly o 22,7 milionů eur. Příjmy ze vstupného rovněž vzrostly o 9,1 milionů eur, avšak příjmy z přenosů se v dané sezóně propadly o 4,3 milionu eur.

„Výsledky studie potvrdily dlouhodobý trend, že klíčovým příjmem pro nejlepší kluby Evropy jsou komerční výnosy ze sponzorských smluv a aktivního merchandisingu. Naopak dlouhodobě na ústupu jsou u většiny velkoklubů příjmy související se vstupným na stadiony. Poměr výnosů z vysílacích práv a přenosů se liší stát od státu v přímé závislosti na zájmu a úspěšnosti jednání s médi,“ uvedl Lukáš Poddaný, specialista na sportovní právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal a člen Deloitte Sports Team.

Aby se české fotbalové týmy kvalifikovaly mezi elitní evropskou dvacítku, musely by své příjmy navýšit třicetinásobně

„Aby se české nejlepší fotbalové týmy příjmově kvalifikovaly mezi elitní evropskou dvacítku, musely by své příjmy navýšit přibližně třicetinásobně,“ dodal Poddaný.

„Poprvé přesáhly příjmy tří nejlepších klubů sledovaných v rámci žebříčku hranici 500 milionů eur. Real Madrid opět prokázal silnou finanční pozici, umocněnou růstem komerčních příjmů. V následujících letech lze očekávat, že příjmy ze vstupného porostou i nadále, a to hlavně díky plánovaným úpravám stadionu Santiago Bernabéu,“ okomentoval závěry nové studie Dan Jones, partner obchodní skupiny pro sport společnosti Deloitte.

Barcelona nahoru, Bayern dolů

Výkony hráčů FC Barcelona v sezóně 2014/2015 se promítly i do skvělých finančních výsledků. S příjmy rostoucími ve všech oblastech – ze vstupného, z komerčních aktivit i z přenosů zápasů – se evropští mistři dostali na druhé místo žebříčku, odkud sesadili Manchester United.“

Žebříček nejbohatších a největších klubů v kontinentální Evropě také zaznamenal několik změn. Bayern Mnichov se propadl ze třetího na páté místo, což je nejhorší pozice od sezóny 2006/2007. Německé mistry přeskočil klub Paris Saint-Germain, jenž již druhým rokem vykazoval růst a dosáhl výnosů ve výši 480,8 milionu eur, a jako jediný francouzský klub se dostal do první dvacítky.

Co se týče výnosů, loňská sezóna byla pro italské kluby spíše zklamáním, a to navzdory tomu, že se Juventusu v Lize mistrů dařilo a že Řím postoupil z 24. na 16. místo. Jak Inter, tak AC Milan se loni propadli o dvě příčky, Inter se do dvacítky nejlepších klubů poprvé málem nedostal.

Žebříček nejbohatších fotbalových klubů za sezonu 2014/2015

Žebříček nejbohatších fotbalových klubů za sezonu 2014/2015Žebříček nejbohatších fotbalových klubů za sezonu 2014/2015|DelloitePramen: Delloite