Synové, dcery, manželka. Sjezdu republikánů dominuje rodinný klan, Trumpův oddaný štít

Sjezd republikánů, kde nynější americký prezident Donald Trump získal oficiální nominaci k dalšímu boji o Bílý dům.

Sjezd republikánů, kde nynější americký prezident Donald Trump získal oficiální nominaci k dalšímu boji o Bílý dům. Zdroj: Reuters

Donald Trump junior
Kimberly Guilfoyle, přítelkyně Donalda Trumpa juniora.
Americká velvyslankyně OSN Nikki Haleyová
V první den nominačního sjezdu republikánů zaujal svým projevem Donald Trump mladší.
Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová (druhá zleva), uprostřed šéf štábu Bílého domu Mark Meadows.
11
Fotogalerie

Hvězdou druhého večera nominačního sjezdu republikánů bude Melanie Trumpová, manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa. Není však zdaleka jediná blízká šéfa Bílého domu, která ke shromáždění promluví. První den zaujal svým projevem Donald Trump mladší. Postupně budou hovořit i prezidentův syn Eric a dcery Tiffany a Ivanka. Je tak zřejmé, jak hodně prezident sází na to, že mu rodina pomůže v kampani, kterou poněkud vykolejil koronavirus.

Čtyřdenní konference v Charlotte v Severní Karolíně se kvůli koronaviru částečně koná virtuálně. Vzhledem k tomu, že potvrzení Trumpovy nominace je pouhá formalita, důležité bude zejména to, jak událost prezidentovi pomůže v lovu hlasů. Jeho vyhlídky nejsou příliš optimistické.

Demokratický uchazeč Joe Biden nadále vede nejen v celostátních průzkumech, ale i ve většině rozhodujících států. Sjezd by však mohl Trumpově kampani dodat nový impulz. Pro adepta na znovuzvolení bude zvlášť důležité, jestli se mu podaří dostat k volbám bílé Američany bez vysokoškolského vzdělání, kteří minule zůstali doma.

„Celé shromáždění, ostatně stejně jako celé Trumpovo prezidentství, je zaměřeno na tuto velmi specifickou skupinu. Čím nadšenější budou a čím větší počet jich přijde, tím větší šanci na zvolení bude mít,“ řekl podle serveru Politico expert na komunikaci Dan Schnur, který vedl kampaň republikána Johna McCaina.

První den sjezdu se nesl ve znamení naprosté oddanosti Trumpovi. Řečníci se především snažili přesvědčit Američany, že prezident pandemii zvládl. Navzdory tomu, že virus už za sebou v zemi zanechal více než 180 tisíc mrtvých a způsobil obrovské hospodářské potíže, předkládali veřejnosti obraz Trumpa jakožto rozhodného lídra a zachránce.

„Mohu vám bez váhání říct, že rychlá akce a vedení Donalda Trumpa zachránily během pandemie COVID-19 tisíce životů,“ prohlásila kupříkladu zdravotní sestra Amy Johnsonová Fordová.

Zvláštní prostor pak na konferenci mají Trumpovi blízcí příbuzní. Donald Trump junior už v pondělí důrazně varoval před Bidenem, kterého označil za pročínského kandidáta a lochnesskou příšeru z bažin. Demokraty popsal jako k pracujícím lhostejné elitáře a divoké aktivisty.

Nejde přitom o ojedinělé angažmá, junior je na internetu vášnivým politickým advokátem svého otce. Oblíbený je zejména mezi mladými konzervativci, dokáže mobilizovat i přispěvatele na kampaň.

S napětím se očekává, jak působivé budou dnes v noci projevy dalších prezidentových dětí, Erica a Tiffany a především první dámy Melanie. O tom, jak velkou důležitost přenosu proslovu Trumpův tým přikládá, svědčí i to, že slovinská rodačka promluví z čerstvě renovované růžové zahrady Bílého domu. Volba romantického zátiší však není bez kontroverzí.

Prezidentova manželka svým projevem jednoznačně poruší zásadu, že z prezidentského sídla se nedělá politická kampaň. Posléze tak učiní i Trump, který odtud ve čtvrtek přijme nominaci. Prezident toto prolomení pravidel zdůvodňuje mimořádnými okolnostmi a zaměstnanci Bílého domu ujišťují, že nejsou do přípravy výstupů nijak zapojeni.

Nemůže být pochyb o tom, že Trumpův tým chce výběrem řečníků sjezdu ukázat důraz na tradiční hodnoty jako je rodina. Média vzpomínají na okamžik z debaty někdejších prezidentských rivalů, kdy se moderátor zeptal tehdejší kandidátky Hillary Clintonové, jestli může o svém konkurentovi říct jednu pozitivní věc. „Respektuji jeho děti. Jsou neuvěřitelně schopné a oddané a myslím si, že to o Donaldovi hodně říká,“ prohlásila. Prezident si zajisté přeje, aby podobně uvažovali i jeho voliči.

Demokraté se však Trumpův klan snaží vykreslit trochu jinak. Podle nich jde prakticky o mafiánskou strukturu, v níž prezidentovy děti a jejich partneři důsledně „štvou“ politické odpůrce svého otce. Nezasahují přitom jen do kampaně, ale snaží se dalekosáhle ovlivňovat americkou politiku včetně té zahraniční. To platí zejména pro Ivanku a jejího manžela Jareda Kushnera, kteří působí přímo v otcově administrativě.