Sýrie se snažila zabránit rezoluci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/ABACA/ABACA

Pokračující útoky na syrské město Hamá stupňují snahu Západu o diplomatický tlak na prezidenta Bašára Asada. Rada bezpečnosti OSN se sice v pondělí na konkrétních opatřeních proti režimu nedohodla, včera měla ale opět pokračovat v jednání. Itálie vyzvala země EU, aby následovaly její příklad a z Damašku odvolaly své velvyslance.

Z Hamá přicházely zprávy, že vojáci se při útocích nevyhýbají ani obytným čtvrtím, ani nemocnicím. V městské věznici prý vypukly nepokoje, které vládní jednotky přijely potlačit. „Severní část vězení je poškozená a říká se, že ze zařízení vynášeli ohořelá těla vězňů,“ líčil agentuře Reuters situaci jeden z obyvatel. Státní agentura SANA naopak uvedla, že stovky maskovaných ozbrojenců na motorkách spustily v pondělí v podvečer střelbu na budovu hlavního soudu.

Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že během pondělí a úterý zabily provládní síly po celé Sýrii zhruba další tři desítky lidí, z toho polovinu v Hamá. Některé země chtěly už před dvěma měsíci v Radě bezpečnosti OSN prosadit přijetí rezoluce, která by prezidentův režim odsoudila. Proti bylo zejména Rusko a Čína. Moskva sice v pondělí překvapivě Asada odsoudila, ale podpořit rezoluci se stále zdráhala. „Pořád jsme ve stínu událostí v Libyi, kde se s rezolucí přijatou Radou bezpečnosti naložilo velice lehkomyslně,“ vysvětlil postoj země vyslanec u OSN Vitalij Čurkin. Včera však ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že se proti rezoluci kategoricky nestaví.

Damašek mezitím naléhal na Indii, která od pondělí radě předsedá, aby ignorovala „západní propagandu“. „Očekáváme, že Indie nedovolí západním zemím využít OSN jako fóra k podpoře terorismu, extremismu a zabíjení nevinných lidí,“ prohlásil představitel syrského ministerstva zahraničí Fajsal Mikdád.