Sýrie vyhostila diplomaty patnácti států

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Boje v Sýrii se dnes soustředily do několika míst západosyrské provincie Latákíja, kde zemřelo nejméně devět osob. Opory Damašku - Rusko s Čínou - jsou stále proti zahraniční vojenské intervenci do Sýrie a proti násilné změně syrského režimu. Pod všeobecným tlakem dala dnes syrská vláda souhlas ke vstupu humanitárních pracovníků a konvojů do čtyř provincií, avšak zároveň vyhostila diplomatické zástupce patnáctky západních zemí včetně USA a Francie.

Za nežádoucí osoby byli označeni například velvyslanci USA, Francie, Británie, Švýcarska, Itálie a Španělska nebo chargé d'affaires Belgie, Bulharska, Německa a Kanady.

Před úřadem vlády v Praze na protest proti postupu Damašku proti opozici požadovala asi dvacítka lidí, aby Česká republika přerušila diplomatické styky se Sýrií a aby vyhostila syrské diplomaty z Prahy. Akci svolala Iniciativa pro svobodnou Sýrii.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) vymohl na syrské vládě souhlas se zpřístupněním některých částí země humanitární pomoci. Damašek se písemně zavázal povolit pro začátek vstup humanitárních pracovníků do provincií Homs, Idlib, Dará a Dajr az-Zaur. V první fázi budou humanitární organizace distribuovat v Sýrii potravinovou a zdravotnickou pomoc, přikrývky, kuchyňské a školní potřeby.

Situace v Sýrii se dostala na program dnešního rusko-čínského summitu. Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao jsou shodně proti násilnému řešení krize a oba podporují mírový plán zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov ujistil, že Moskva si nikdy nekladla jako podmínku setrvání syrského prezidenta Bašára Asada u moci.

Západní státy se nyní snaží získat Rusko pro podporu plánu předání moci v Sýrii. Mají představu, že by se to mohlo stát po vzoru Jemenu, avšak k tomu Gatilov řekl, že na rozdíl jemenské opozice ta syrská nemá zájem o dialog s vládou.

Syrská opozice v pondělí vypověděla Annanův mírový plán s tím, že jej syrská vláda neplní a že si její oponenti potřebují uvolnit ruce k ochraně civilistů. Dnes byly ohlášeny těžké boje z nejméně čtyř míst v přímořské provincii Latákíja. Armáda bojuje s podporou vrtulníků a opozice má nejméně devět mrtvých.

O tom, že násilností v Sýrii neubývá, svědčí pohyb uprchlíků. Do jižního Turecka jich od začátku června dorazilo přes 2000 a v táborech v tamních provinciích Hatay, Gaziantep, Kilis a Şanliurfa je nyní až 26 700 Syřanů.