Syrská armáda bojuje proti povstalecké čtvrti Damašku

boje v Damašku

boje v Damašku Zdroj: ctk

Syrská armáda nasadila letectvo do boje proti povstalcům ve východní části Damašku. Rusové se podle agentury AFP této operace neúčastní. Do syrské metropole dorazila íránská delegace, která bude jednat o příštích společných vojenských akcích v boji proti údajným teroristům.

Íránskou delegaci vede šéf parlamentního branného a zahraničního výboru Aláeddín Borúdžerdí. Po příletu prohlásil, že dosavadní spolupráce se Sýrií a také s Ruskem a Irákem byla úspěšná. Írán poslal do Sýrie stovky vojáků, kteří se mají připojit k chystané ofenzivě proti rebelům v Halabu. Íránská agentura Tasním informovala, že na bojišti v Sýrii přišli o život dva íránští důstojníci.

Náměstek íránského ministra zahraničí v úterý prohlásil, že Teherán a Rusko připravují mírový plán pro Sýrii a příští týden má o něm v Teheránu jednat náměstek syrského ministra zahraničí.

Podle syrských armádních zdrojů začala syrská armáda bombardovat povstalecké pozice v blízkosti Damašku. Armáda chce údajně rozšířit bezpečnostní zónu kolem hlavního města. Boje se účastní syrské pozemní jednotky a letectvo, nikoli ruská letadla. Vojáci se zaměřují na východní čtvrť Džúbar, o niž se vedou sporadické boje už rok. Místní obyvatelstvo z ní uprchlo a povstalci odtud útočí na pozice armády. Čtvrť leží na trase do předměstské oblasti Ghúta, jejíž obyvatelé jsou nakloněni odpůrcům Damašku.

Na severozápad Rusové, na severovýchod Američané

Rusko vstoupilo do bojů v Sýrii 30. září a jeho letectvo se soustřeďuje na oblasti na severozápadě země, aby pomohlo armádě udržet strategická města a sídlo vládnoucích alávitů. Na severovýchodě působí koalice vedená USA. Amerického velvyslance v Ankaře si předvolal turecký premiér Ahmet Davutoglu a tlumočil mu nespokojenost s americkými zbrojními dodávkami syrským Kurdům. Řekl, že se tyto zbraně mohou dostat k zakázané turecké Straně kurdských pracujících, proti níž Turecko letos obnovilo boje.

Syrští Kurdové jsou nejvýkonnějšími spojenci letecké koalice a podle kurdských zdrojů jim USA poskytly 120 tun zbraní a munice. „Turecko nemůže připustit žádnou formu spolupráce s teroristickými organizacemi, které vyhlásily válku Turecku,“ řekl Davutoglu velvyslanci.

Spojené státy za neochotu spolupracovat kritizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, když řekl, že USA nevyslaly do Moskvy vojenskou delegaci k jednání o koordinaci operací v Sýrii. K rozhovorům prý Američany pozval prezident Vladimir Putin. Po moskevské schůzce měla do USA odjet jednat delegace vedená premiérem Dmitrijem Medveděvem, ale USA prý oznámily, že ji nepřijmou. USA a další země tvrdí, že Rusko bombarduje nikoli jen pozice Islámského státu a dalších radikálů, ale také umírněnou opozici proti Damašku.

Ministr Lavrov oznámil, že Moskva pomáhá v boji s islamistickými radikály i v Iráku, a to se souhlasem tamější vlády. Jak konkrétně vypadá forma této pomoci, ale neupřesnil. Dodal nicméně, že jakákoli země má možnost připojit se k nyní již fungujícímu zpravodajskému centru, které vzniklo v Bagdádu a ve kterém pracují ruští, iráčtí, íránští a syrští zástupci. Podle iráckých zdrojů začal Bagdád právě s pomocí tohoto centra bombardovat ozbrojence z Islámského státu.