Syrská opozice po krvavých protestech zkoumá, jak svrhnout Asada

Nepokoje v Sýrii

Nepokoje v Sýrii

K odchodu dnes vyzvali syrského prezidenta Bašára Asada představitelé syrské opozice na setkáních, která se souběžně konají v Turecku a v syrské metropoli Damašku. Syrské vládní síly v pátek při potlačování protivládních demonstrací podle obhájců lidských práv zabily 32 civilistů.

Z toho 23 lidí zahynulo v Damašku, kde násilí donutilo opozici jednání o přechodu k demokracii zrušit. Skupinka opozičních představitelů se podle agentury AP ale setkala na soukromém místě a s účastníky konference v Istanbulu navázala telefonické spojení.

Oponenti Asadova režimu se při souběžných konferencích mají dohodnout na společné taktice, jež povede k Asadovu svržení. Akce nese název Konference národní spásy a v Istanbulu se jí zúčastní asi 400 lidí. Vytvořit by také měli jednotnou opoziční frotu, v níž budou jak zástupci syrské domácí opozice, tak oponenti režimu v exilu.Jeden z organizátorů konference a prominentní postava syrské opozice Hajtám Málih označil Asadův režim za fašistický. „Režim unesl celý stát a my ho chceme zpět,“ prohlásil podle AP osmdesátiletý letý právník. Mezi účastníky také znovu zazněly názory, podle kterých Asadův režim ztratil legitimitu.

Syrský režim je ostře kritizován za tvrdé potlačování protivládních protestů. Od poloviny března zahynulo přes 1400 lidí, nejméně 12 tisíc osob bylo zatčeno a tisíce dalších prchly z domovů před vojáky.

V Damašku byla konference zrušena poté, co bezpečnostní síly podle jednoho z představitelů opozice v pátek zabily 14 protestujících přímo před místem, kde se měla konat. Jen ve dvou městech, Dajr az-Zaur na východě země a Hamá ve střední Sýrii, v pátek demonstrovalo podle ochránců lidských práv přes milion lidí.

Podle dnešního oznámení syrské organizace na ochranu lidských práv šlo o největší mobilizaci za čtyři měsíce povstání proti Asadově režimu. Úřady prý po jejím skončení pozatýkaly skoro 300 lidí, z toho asi třetinu v governorátu Idlib u hranice s Tureckem.