Syrský konflikt se přelévá do Libanonu

Nedělní vyhlášení Islámského státu v části Iráku a Sýrie znamená konec vůdčí role Al-Káidy v muslimské svaté válce.

Nedělní vyhlášení Islámského státu v části Iráku a Sýrie znamená konec vůdčí role Al-Káidy v muslimské svaté válce. Zdroj: CTK

Válka v Sýrii stále více ohrožuje stabilitu sousedního Libanonu. Radikální povstalci o víkendu pronikli do jeho pohraničního města Arsal, v bojích bylo zabito přinejmenším osm libanonských vojáků. Jde o jedno z nejvážnějších narušení hranice sousedního státu od počátku rebelie proti prezidenovi Bašáru Asadovi.

Militanti zaútočili na policejní stanici v Arsalu poté, co libanonské bezpečnostní složky na kontrolním stanovišti nedaleko města zadrželi jednoho z jejich lídrů. Podle libanonských zdrojů byli mezi syrskými bojovníky i stoupenci organizace Islámský stát (IS, dříve ISIL), která působí i v Iráku.

Premiér Tammám Salám prohlásil, že šlo o flagrantní útok na libanonský stát. „Armáda nedovolí žádné straně přenést boj ze Sýrie na naše území. Bude rozhodná a pevná ve své odpovědi a nebude mlčet při pokusech cizinců proměnit naši zem v pole zločinu, terorismu, vražd a únosů,“ uvedlo ve svém stanovisku vojsko.

Arsal je sunnitské město a tíhne tedy k podpoře povstalců bojující proti vládě v Damašku. Radikální šíitské hnutí Hizballáh naopak pomáhá Asadovi. Zúčastnilo se i sobotních bojů na syrské straně hranice, při kterých bylo zabito na padesát rebelů. Tyto tendence vytvářejí napětí ve státě s necelými pěti miliony obyvatel, kde se nachází více než milion syrských uprchlíků, což už zem stálo několik miliard dolarů.

Sunnitští radikálové v Iráku ovládli další města a ropné pole
Sunnitští extremisté po bitvě s kurdskými silami na severu Iráku ovládli několik menších měst, ropné pole a rafinerii. V důsledku bojů se v oblasti na sever od města Mosulu prý daly na útěk směrem ke Kurdy ovládané autonomní oblasti tisíce lidí. Jde o první velké vítězství islamistů nad kurdskými jednotkami pešmergů. Bojovníci z IS informovali, že zabili řadu kurdských bojovníků a ovládli město Zumár a dvanáct vesnic. Podle svědků také varovali obyvatele okolí, aby odešli z domovů. To může znamenat, že plánují další útok. Později islamisté oznámili, že kromě Zumáru ovládli také město Sindžár nedaleko syrské hranice.

Libanonský ministr pro administrativní rozvoj Nabil de Freij před pár dny varoval, že zásahy Hizballáhu v sousedním státě přenášejí terorismus na domácí území. „Intervence Hizballáhu v Sýrii podněcuje jeho tamní nepřátele, aby s ním přišli bojovat sem,“ podotkl.

Zdůraznil také, že Damašek používá fundamentalistické skupiny k prosazování vlastních zájmů. „Diktátorské režimy je využívají, když se cítí být ohrožené, aby říkaly Západu a mezinárodnímu společenství, že toto je alternativa k nim,“ konstatoval.

IS se netají záměrem zbořit hrance mezi arabskými státy, do území svého vysněného kalifátu řadí kromě Sýrie a Iráku také Libanon a Jordánsko. Libanonské tajné služby se přitom domnívají, že se organizace pokouší šířit strach pomocí bombových útoků v Bejrútu. Obávají se, že utrpět tak může zejména cestovní ruch, jedno z důležitých hospodářských odvětví, které cílí zejména na bohaté turisty ze zemí Perského zálivu.