Syrský režim a povstalci podepsali dohodu o příměří

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Syrský prezident Bašár Asad
Bašár Asad, syrský prezident
3
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že syrský režim a rebelové podepsali dohodu o příměří. Jeho garanty jsou Rusko a Turecko. Obě strany konfliktu jsou prý rovněž připraveny zahájit mírová jednání. Uzavření dohody o klidu zbraní následně potvrdila i syrská armáda.

Příměří se netýká Islámského státu, bývalé fronty An-Nusra a jejich spojenců. Zástupci exilové opozice příměří podpořili, povstalci bojující v Sýrii se zatím nevyjádřili.

Bojové operace v zemi skončí o půlnoci místního času. Příměří se netýká Islámského státu, bývalé fronty An-Nusra a jejich spojenců. Zástupci povstalců se zatím jednoznačně nevyjádřili.

Už dříve jsme informovali o tom, že Rusko po Aleppu předpovídá příměří i pro další části Sýrie.

Klid zbraní budou podle Putina provázet mírové rozhovory mezi vládou syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí. Obě strany konfliktu se rovněž setkají u jednacího stolu během rozhovorů, které se uskuteční v kazašské Astaně. Kdy se tyto rozhovory uskuteční, již ruský prezident neuvedl.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua bude příměří zahrnovat 62 tisíc opozičních bojovníků po celé Sýrii. Ruská armáda spolu s Turky budou prý dodržování klidu zbraní monitorovat.

Zatímco Rusko patří k hlavním spojencům syrského režimu, Turecko vždy podporovalo umírněnou protivládní opozici.

Syrská národní rada (SNC), hlavní syrská exilová opozice, vyhlášení příměří podpořila, uvedl její mluvčí Ahmad Ramadán. "Národní rada podporuje dohodu a vyzývá všechny strany, aby se jí řídily," dodal.

Prezident Putin zároveň oznámil, že ruská armáda sníží počet svých vojáků působících v Sýrii. Kolik přesně mužů či zbraní má být z boje staženo, již neupřesnil. Jak nicméně uvedl, Rusko bude pokračovat "v boji s mezinárodním terorismem v Sýrii" a v podpoře Asadovy armády.