Tábor v Rakousku je přeplněný a nemůže přijímat další migranty

imigranti

imigranti

Jedno z hlavních rakouských přijímacích středisek pro žadatele o azyl v Traiskirchenu oznámilo, že je přeplněné a nové migranty už nemůže přijímat. Informovala o tom agentura AFP. Rakouské úřady zároveň slíbily, že vylepší otřesné podmínky, které panují v uprchlických centrech v zemi. Vídeň připustila, že současné zákony jsou nedostatečné a nedokážou reagovat na to, co kancléř Werner Faymann nazval největší evropskou výzvou.

Ze zemí jako Afghánistán či Sýrie utíkají přes Balkán do Rakouska tisíce lidí. Počet žadatelů o azyl v alpské zemi vzrostl v první polovině letošního roku na 28.400, což je mnohem více než za celý loňský rok.

V uprchlickém táboře v Traiskirchenu, který leží asi 20 kilometrů na jih od Vídně, žije podle agentury AFP již více než 4 tisíc běženců, jeho původní kapacita je přitom poloviční. Mnoho běženců tak nemá postele a v obrovských vedrech i bouřích spí venku na trávě či na ulici. „Spolkové země toho udělaly hodně, aby pro ně vytvořily více místa. Ale nebylo to dostatečné,“ uvedl kancléř Faymann.

Tábor prý již nemůže přijímat další běžence zejména kvůli zdravotním rizikům, která by to způsobilo. „Hygienická situace je kvůli přelidnění tábora dramatická,“ uvedl dolnorakouský hejtman Erwin Pröll.

Pomoc Slovenska

Z devíti spolkových zemí v 8,5milionovém Rakousku pouze Vídeň a sousední Dolní Rakousy reagovaly na rozhodnutí vlády o přijetí určitého množství uprchlíků. Kancléř v této souvislosti oznámil, že připravuje nový návrh zákona, který umožní kabinetu donutit i další spolkové země, aby zadané kvóty týkající se uprchlíků splnily. Zákon prý počítá s možností ubytování pro 80 tisíc až 160 tisíc migrantů a měl by být hotový do podzimu.

Rakousko, které je jedním z velkých zastánců rozdělení přistěhovalců v jednotlivých zemích EU, nedávno oznámilo, že 500 z žadatelů o azyl bude dočasně ubytováno v sousedním Slovensku. Běženci pocházejí právě z tábora Traiskirchen. Do Evropy letos před válkou a chudobou uteklo více než 150 tisíc migrantů. Většina z nich dorazí přes moře do Itálie a Řecka a poté putují dále do Evropy. Stovky uprchlíků se během této cesty ve Středozemním moři utopily.