Tajné služby před útoky v Paříži chybovaly, připustil premiér Francie

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

V případě trojice teroristů, kteří v minulých dnech zastřelili na několika místech Paříže celkem 17 lidí, francouzské tajné služby pochybily. Připustil to premiér Manuel Valls. Krátce poté, co bezpečnostní složky trio mužů zlikvidovaly, se v zemi rozvířila debata, zda šlo útokům radikálů napojených na Al-Káidu a Islámský stát (IS) zabránit. Kritici tvrdí, že pachatelé útoků byli rozvědkám dobře známi a o riziku se vědělo, podle některých expertů je však monitorování extremistů velmi obtížné.

„Došlo k pochybení, samozřejmě,“ připustil na adresu zpravodajské činnosti šéf kabinetu Valls v rozhovoru s televizní stanicí BFM. „Proto musíme analyzovat, co se stalo,“ dodal. Francouzskými médii se šíří množství názorů, že krvavým útokům šlo předejít, pokud by pracovníci tajných služeb lépe vyhodnotili riziko, které trojice představovala. Bratři Chérif a Said Kouachiovi, kteří ve středu v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo zastřelili 12 lidí, byli rozvědkám dobře známi. Mimo jiné měli zakázaný vstup na území USA a mladší z nich Chérif byl již dříve odsouzen kvůli teroristické činnosti.

Podle šéfa francouzských policejních odborů Michela Thoorise je třeba selhání hledat buď ve zpravodajských službách, nebo v soudním systému, který jim nedokázal vyměřit dostatečné tresty. Chérif byl za verbování dobrovolníků do řad islámských radikálů v roce 2008 odsouzen na tři roky a trest mu byl později snížen na polovinu, Saidovi nebyl jeho údajný podíl na stejné činnosti prokázán.

Příchodu teroristů mnoho nebrání

Francie navíc podle Thoorise nedělá dost pro to, aby zabránila příchodům nebezpečných teroristů z blízkovýchodních zemí, kde je cvičí teroristické organizace Al-Káida či IS. Současná snaha Paříže zabránit francouzským sympatizantům radikálního islámu v cestách na Blízký východ je podle něj nesmyslná, zabránit by se prý mělo spíše tomu, aby se nedostali opačným směrem. „Pokud nemohou odjet bojovat do Sýrie či do Iráku, budou bojovat tady ve Francii,“ prohlásil Thooris.

Někteří bezpečnostní experti ale kritiku namířenou proti zpravodajcům mírní s odkazem na velký počet potenciálních teroristů, kterých francouzské tajné služby monitorují tisíce. Jejich pracovníci jsou zaplaveni množstvím dat, která musejí analyzovat mimo jiné v tisícovkách e-mailových zpráv kolujících mezi potenciálními útočníky.

„Ty seznamy sledovaných lidí jsou docela dlouhé, zvlášť po 11. září (2001), a kvůli tomu policie nemá dostatek zdrojů, aby sledovala všechny,“ uvedl například francouzský protiteroristický expert Benoit Gomis. Zákony navíc podle něj neumožňují všechny podezřelé kdykoli preventivně zadržet, což situaci policie nijak neulehčuje.